Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Zítra startuje rozhlasový festival Prix Bohemia Radio. Nabídne debaty, workshopy i divadelní představení

O kategorii zaměřenou na multimédia bude letos rozšířen 35. ročník mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, na který se začátkem dubna do Olomouce sjedou odborníci z Česka i zahraničí. Festival bude v pondělí 1. dubna slavnostně zahájen v Moravské divadle Olomouc a potrvá do čtvrtka 4. dubna.

Většina programu bude přístupná veřejnosti. Novinářům to dnes řekl ředitel Prix Bohemia Radio Josef Podstata. Rozšíření soutěžních kategorií o multimédia Podstata zdůvodnil tím, že v době rozmachu internetu si už ani rozhlas nevystačí pouze se zvukem. Často je třeba doplnit jej například o videozáznamy, fotografie či různé vizualizace.

Nová festivalová kategorie zacílená na multimédia by podle Podstaty měla představit nejzajímavější zahraniční i české projekty, které
ukážou nový přístup k poslechu zvukového obsahu. Příští pondělí budou v Olomouci uvedeny finálové pořady dokumentární sekce
a v úterý díla mezinárodní kategorie zaměřené na reportáže. Středa bude patřit dramatickým pořadům a ve čtvrtek přijdou na řadu multimédia.
 

Program najdete zde.

„Hlavním posláním festivalu mezinárodní rozhlasové tvorby zůstává především přiblížení tradičního rozhlasového média široké veřejnosti jako řemesla, které elegantně snoubí dlouholetou tradici s nejmodernějšími technologiemi," uvedl Podstata. Součástí festivalu je i doprovodný program. Například v úterý bude v Uměleckém centru UP veřejná debata Kam s nimi, jejímž hlavním tématem budou vulgarismy ve vysílání.

Večer pak v Moravském divadle Olomouc vystoupí Dejvické divadlo s představením Dabing street. Na pondělním slavnostním zahájení festivalu generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral uvede do Síně slávy významnou rozhlasovou osobnost. Ve čtvrtek pak budou v každé soutěžní kategorii vyhlášeny tři vítězné příspěvky a prezident Herecké asociace Ondřej Kepka předá Cenu Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře.

Festival Prix Bohemia Radio se v roce 2016 po mnohaletém působení v Poděbradech a dvou letech v Praze přesunul do Olomouce. Zatímco v roce 2016 byl festival uspořádán na podzim, tak o rok později už organizátoři zvolili jarní termín a u něj už zůstali. Akce tak může lépe odrážet rozhlasovou tvorbu za uplynulý kalendářní rok. Čestnou prezidentkou festivalu je herečka Hana Maciuchová.

Autoři | Foto Tomáš Holešovský

Štítky festival, kultura, radio, Prix Bohemia Radio, Český rozhlas, Maciuchová, divadlo, Olomouc, Moravské divadlo Olomouc, divadelní představení, Česko, Hana Maciuchová, Ondřej Kepka, René Zavoral, Dejvické divadlo, Herecká asociace

Zítra startuje rozhlasový festival Prix Bohemia Radio. Nabídne debaty, workshopy i divadelní představení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.