Počasí dnes30 °C, zítra27 °C
Neděle 21. července 2024  |  Svátek má Vítězslav
Bez reklam

Města v našem kraji měla loni rekordně nízký počet obyvatel

Počet obyvatel tří desítek měst v Olomouckém kraji loni klesl o více než tisíc na 354.400 lidí. Je to nejnižší hodnota od začátku tisíciletí, kdy kraj vznikl. Podíl městského obyvatelstva se meziročně snížil o dvě desetiny procentního bodu na 56 procent. Úbytek populace ve městech byl zapříčiněn jak převahou zemřelých nad narozenými, tak migrací. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Pouze šest měst v Olomouckém kraji loni podle statistiků zaznamenalo populační přírůstek. Více obyvatel vykázala města Hanušovice, Kostelec na Hané, Olomouc, Šternberk, Úsov a Velká Bystřice. Ve Starém Městě, Uničově a Štítech se stav ve srovnání s předchozím rokem nezměnil.

Ostatní města zaznamenala pokles počtu obyvatel. Absolutně nejvyšší úbytek obyvatelstva byl loni podle ČSÚ evidován v Přerově, kde se počet obyvatel snížil o 379 na 43 186. Naopak nejvyšší nárůst počtu obyvatel byl zjištěn ve Velké Bystřici na Olomoucku, a o 89 na 3384.

Úbytek obyvatel ve městech Olomouckého kraje byl loni způsoben především stěhováním, což městům ubralo dohromady 970 lidí. Převaha vystěhovalých nad přistěhovalými byla zaznamenána ve 22 městech. Vlivem migrace přišla o nejvíce obyvatel města Přerov, Olomouc a Hranice. Naopak Velká Bystřice v roce 2018 tímto způsobem získala 85 lidí.

Stav městské populace v Olomouckém kraji se v roce 2018 snížil také kvůli přirozenému úbytku, a to o 203 osob. Více zemřelých než narozených statistici evidují v 19 městech. Největší převahu zemřelých nad narozenými měla města Šumperk a Přerov. Pouze ve třetině měst se více lidí narodilo, než zemřelo. Nejvyšší přirozený přírůstek zaznamenala města Olomouc (208 osob), Litovel (13 osob) a Šternberk (11 osob).

Pořadí měst v Olomouckém kraji podle počtu obyvatel se meziročně téměř nezměnilo. První pozici zaujímá Olomouc (100.523 obyvatel). Následují statutární města Prostějov (43.680 obyvatel), Přerov (43.186 obyvatel) a město Šumperk (25.957 obyvatel). Žebříček ale doznal změny na svém konci. Úsov si vyměnil pořadí s Potštátem, který je nově s 1179 obyvateli nejmenším městem Olomouckého kraje. Přepdoslední Úsov jich na konci roku 2018 měl 1185.

V celém Olomouckém kraji loni klesl počet obyvatel o 686 na 632.492. Za úbytek může migrace i vyšší počet zemřelých než narozených. Počet obyvatel se v roce 2018 zvýšil pouze na Olomoucku, v ostatních čtyřech okresech klesl. Nejvyšší úbytek obyvatel mělo Přerovsko.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, demografie, obce, Olomoucký, ČSÚ, Olomoucký kraj, migrace, Český statistický úřad, Olomouc, Přerov, Úsov, Velká Bystřice, Šternberk, Hanušovice, Kostelec na Hané

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města v našem kraji měla loni rekordně nízký počet obyvatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.