Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Olomoucká nemocnice zlepšuje stravu pro hospitalizované pacienty. Na výběr budou mít ze tří jídel

Pestřejší, kvalitnější a také zdravější pokrmy pro pacienty upoutané na lůžku, navíc s možností výběru a větším zastoupením regionálních produktů.

To jsou hlavní cíle projektu Nemocniční strava, který vznikl z podnětu známé specialistky na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimákové a think-tanku Globopol. Záštitu nad projektem převzal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, MHA, garanci poskytla Sekce nutričních terapeutů České asociace sester a jako první se do jeho realizace pustila Fakultní nemocnice Olomouc. Pestřejší a zdravější jídla zařazuje do své nabídky již nyní a během letošního roku budou moci pacienti vybraných klinik v nedietním režimu volit si pokrmy z více možností.

Projekt Nemocniční strava se ve své první, již realizované etapě zaměřuje na zkvalitnění pokrmů podávaných hospitalizovaným pacientům a zároveň také na zvýšení úrovně služeb souvisejících s jejich stravováním. „Jeho cílem je jednak nabídnout pacientům pestřejší a zdravější stravu s využitím produktů regionálních výrobců a s vyšším podílem čerstvé sezonní zeleniny a ovoce, a také umožnit pacientům v nedietním režimu výběr ze tří pokrmů oproti současnému jednomu dennímu menu podávanému pro všechny pacienty bez možnosti volby,“ vysvětluje vedoucí projektu a ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík.

Výběr ze tří alternativ nabídne vždy jedno vegetariánské menu bez masa a dvě jídla vycházející z odborných doporučení pro racionální výživu. „Jedno racionální menu bude respektovat striktněji zdravější výběr potravin s preferencí například celozrnných potravin, cereálií, ryb, luštěnin, zeleniny, ovoce a bez smažených pokrmů, zahušťování bílou moukou, uzenin a s omezením červených mas. Druhé racionální menu bude představovat spíše tradičnější českou kuchyni s lehčím ozdravěním receptur, aby byla uspokojena co nejširší populace pacientů v nemocnici,“ popisuje hlavní sestra Fakultní nemocnice Olomouc Andrea Drobiličová.

Možnost objednávat ze tří voleb v nedietním režimu bude v první etapě projektu nabídnuta ještě letos pacientům hospitalizovaným na vybraných klinikách a odděleních. V dalších etapách počítá projekt i s možností nabídnout pacientům na výběr „nadstandardní“ menu s příplatkem a také v rámci podpory aktivní rekonvalescence se zřízením jídelny pro mobilní pacienty s bufetovou nabídkou pokrmů.

Tisková zpráva | Foto FNOL

Štítky nemocnice, strava, zlepšení, výběr, pacient, jídlo, Fakultní nemocnice Olomouc, Adam Vojtěch, Margit Slimáková, Roman Havlík

Olomoucká nemocnice zlepšuje stravu pro hospitalizované pacienty. Na výběr budou mít ze tří jídel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.