Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Suroviny je třeba dobře vybírat a my jsme si počkali na ty nejlepší, říká sládek o ležáku Keprník

PR článek

Pivovar Holba představuje ležák Keprník. Jeho nezaměnitelnou chuť, vábivé aroma, výborný říz a obdivuhodnou jiskru mu přinesla receptura sládka Luďka Reichla a především sama příroda. Hanušovičtí pivovarníci dávají Keprníku to nejlepší z Jeseníků a také potřebný čas. Keprník nakonec vyzrál ve skutečného velikána, který zasluhuje ochutnat.

Patronka ležáku Keprník Lucie Polišenská je v Jeseníkách doma a na místní pivo nedá dopustit. Narodila se v Šumperku a jako dítě vystupovala se šumperským sborem Motýli. Po střední škole odešla do Prahy studovat DAMU a dnes má angažmá v činohře Národního divadla. Se spolužáky mají vlastní soubor Cabaret Calembour. A s nimi také chodí na Keprník.

Ležák Keprník dostal jméno hory, která leží v jednom z nejunikátnějších prostředí Jeseníků. Stejně unikátní je také tento ležák z hor. Patronkou ležáku Keprník je rodačka z Jeseníků a milovnice Holby Lucie Polišenská. Převzala žezlo od Miroslava Krobota, stala se vůdkyní výšlapu na Keprník, s pivovarníky česala horský chmel a byla u založení první várky z letošního chmele. Na co se těší nejvíce, je naražení prvního sudu, spojené s přípitkem. A co přeje ležáku z hor? „Ať dělá pivařům radost a oni ať mají spoustu důvodů k přípitkům,“ odpovídá Lucie.

Ležák s mohutným tělem a vysokou pitelností

Ležák Keprník svým mohutným tělem potěší nejen fajnšmekry. Slad z podhorských ječmenů mu přináší plnost v chuti a zvyšuje také jeho pitelnost. „O kvalitě sladu rozhoduje sladovnický ječmen a ten je třeba dobře vybírat,“ vyjadřuje své přesvědčení sládek Luděk Reichl. Téměř čtvrtstoletí vaří pivo v hanušovické Holbě a dává mu nejen srdce a řemeslný um, ale sám si vybírá také suroviny. Keprník je pivo s horským chmelem, který je pro pivo vzácným kořením. „Češeme si ho sami ve vytipovaných oblastech u nás v horách. Obohacuje hořkost i vůni piva a podtrhuje jeho osobitost. Suroviny je třeba dobře vybírat a my jsme si počkali na ty nejlepší,“ je přesvědčený sládek Luděk Reichl. Poukazuje také na vodu z horských pramenů, která dává novému ležáku zářivou neutuchající jiskru.

Keprník je symbolem nedotčené přírody

Keprník 1423 metrů nad mořem je třetí nejvyšší horou Hrubého Jeseníku. Poznáte ho podle rozlehlého plochého temene s nápadným nepřehlédnutelným skaliskem, které je jeho ozdobou. Jméno mu dala drobná horská bylina koprníček a on dal jméno pivu, které je v Jeseníkách doma. V Holbě se vaří pivo podle starých pravidel už 145 let z toho nejlepšího, co nám příroda dává. Horskou vodu čerpají pivovarníci z vlastních podzemních pramenů, které mají přímo v areálu pivovaru. Je přirozeně tak čistá, že ji není třeba nijak upravovat a to je dnes unikát.

Štítky pivo, Holba, Keprník, Jeseníky, Pivovar Holba, příroda, chmel, Lucie Polišenská, Divadelní fakulta Akademie múzických umění, Národní divadlo v Praze, Cabaret Calembour

Suroviny je třeba dobře vybírat a my jsme si počkali na ty nejlepší, říká sládek o ležáku Keprník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.