Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Olomouc navštívil vnuk posledního českého krále. Chválil krásu města

Vnuk českého krále a rakouského císaře Karla I. Habsburského navštívil v úterý olomoucké pamětihodnosti. Do města zamířil k připomínce dvousetletého výročí zvolení jeho předka Jana Rudolfa Habsburského olomouckým arcibiskupem. Ten se významně zasloužil o rozvoj Olomouce i celého regionu.

Georg Habsburg-Lothringen v rámci své návštěvy nahlédnul v doprovodu nynějšího olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera do katedrály svatého Václava. Ve zdejší barokní kapli je totiž také pochován právě Habsburkův předek Jan Rudolf. Úctu vyjádřil také u pamětní desky připomínající zavraždění posledního Přemyslovce Václava III. „Jsem vděčný za každou minutu, kterou ve vašem krásném městě strávím. Tentokrát jsem se dozvěděl o městě a jeho vazbách k habsburské dynastii několikanásobně více,“ komentuje svou další návštěvu habsburský dědic.

Arcibiskup a kardinál Jan Rudolf Habsburský zanechal v devatenáctím století v Olomouci nesmazatelnou stopu. Založil například první olomoucký park s názvem Rudolfova alej nebo vysoké pece nesoucí kardinálovo jméno; Rudolfovu huť. Z té později vznikly Vítkovické železárny. Obnovil také olomouckou univerzitu, která pro změnu nesla jméno jeho bratra císaře Františka I.  

Georg Habsburg-Lothringen (* 16. prosince 1964) je nejmladším synem posledního rakousko-uherského korunního prince Otty (1912-2011) a jeho ženy Reginy, rozené princezny sasko-meiningenské (1925-2010). Na konci roku 1996 byl jmenován zvláštním velvyslancem EU v Maďarsku. Přispěl k přijetí země do Evropské unie.
Dne 18. října 1997 se oženil ve Svatoštěpánské bazilice v Budapešti s Eilikou, vévodkyní z Oldenburku (* 22. srpna 1972). Manželé mají tři děti. Rodina žije od roku 2000 u Šoškútu v maďarské župě Pest, přibližně dvacet kilometrů jihovýchodně od hlavního města. Georg Habsbursko-Lotrinský je od narození rakouským státním občanem. V r. 1991 obdržel navíc maďarské občanství. Je předsedou Maďarského červeného kříže (od roku 2004), rytířem Řádu Zlatého rouna (od r.1987) a stojí v čele Řádu sv. Jiří.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto olomouc.eu

Štítky historie, Habsburkové, osobnosti, Olomouc, Karel I., Evropská unie, Jan Graubner, Přemyslovci, Papež František, Vítkovické železárny, Katedrála svatého Václava, Řád zlatého rouna, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc navštívil vnuk posledního českého krále. Chválil krásu města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.