Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Sobota 20. července 2024  |  Svátek má Ilja
Bez reklam

V olomoucké zoo byly po vichřici vysázeny tisíce stromů, pomáhala velká spousta dobrovolníků

Několik tisíc malých sazenic stromů a desítky vzrostlejších listnáčů pomohli letos zasadit dobrovolníci v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce, kterou v březnu zpustošila vichřice. Silný vítr v zoo vyvrátil stovky stromů a na mnoha místech poničil oplocení zahrady. Obnova lesního porostu bude po zimní přestávce pokračovat na jaře. Škody způsobené vichřicí jsou vyčísleny na deset milionů korun.

„Zájem byl veliký a předčil naše očekávání,“ komentovala Gronská úsilí dobrovolníků, kteří na podzim postupně zakoupili a vysadili pět desítek vzrostlých listnáčů. Cena jednoho stromu se pohybovala od dvou a půl do desíti tisíc korun podle jeho výšky. Výtěžek zoo použije na svoji obnovu.

Dobrovolníci od jara pomáhali pracovníkům zoo také s výsadbou malých sazenic stromů. „Těch bylo vysázeno na tři tisíce,“ uvedla Gronská. Následky vichřice zoo pomáhali likvidovat dospělí návštěvníci i studenti středních škol. Například v červnu do zoologické zahrady přišlo přiložit ruku k dílu pět stovek studentů středních škol z několika měst Olomouckého kraje.

Zoo v závěru školního roku požádala školy o pomoc. Největší nábor se podle Gronské podařilo v červnu vytvořit Slovanskému gymnáziu v Olomouci. Zájem studentů byl tak velký, že dopravní podnik musel vypravit posilové autobusové linky. Zoo na Svatém Kopečku v polovině března poničila vichřice, při které v areálu zahrady padlo k zemi osm stovek stromů. Vítr poškodil i některé výběhy. Vedení zoologické zahrady založilo krizový účet, přispívat mohou lidé i do pokladniček v areálu.

Olomoucká zahrada se už podle Gronské téměř vrátila do své původní podoby a některé výběhy vypadají po opravách lépe než před vichřicí. „Zvířata jsou už všechna ve svých domovech,“ řekla Gronská.

Zoo na Svatém Kopečku patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Chová čtyři sta druhů zvířat a ošetřovatelé pečují až o 1 900 jedinců. Zřizovatelem zahrady je olomoucký magistrát, který provoz zoo dotuje. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá zhruba půlku částky na provoz.

Čtete také:

Autoři | Foto ZOO Olomouc, Radka Štědrá

Štítky příroda, zoo, stromy, Olomouc, sázení, vichřice, strom, zahrada, Svatý Kopeček, Olomoucký kraj, Slovanské gymnázium

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V olomoucké zoo byly po vichřici vysázeny tisíce stromů, pomáhala velká spousta dobrovolníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.