Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

PRŮZKUM: Kladně hodnotí svou životní úroveň nejméně lidí za 3 roky

Čechů hodnotících kladně svou životní úroveň je nejméně za poslední více než tři roky. Životní úroveň své domácnosti pokládá za dobrou 49 procent lidí, vyplývá z listopadového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). Stejný byl podíl kladných odpovědí naposledy v březnu 2016. Letos v listopadu se také po skoro půl roce propadl pod 50 procent podíl lidí, kteří pozitivně hodnotí ekonomickou situaci v Česku.

Od března 2016 až do nynějška většinou tvořili Češi s pozitivním pohledem na svou životní úroveň mírnou nadpoloviční většinu společnosti. Několikrát se v posledních letech dostal podíl lidí, kteří označili svou životní úroveň za dobrou, až na 56 procent. Naposledy to bylo letos v říjnu. Za jediný měsíc se pak ale podíl pozitivních odpovědí propadl o sedm procentních bodů.

V listopadu pak oproti říjnovému průzkumu přibylo negativních i neutrálních hodnocení životní úrovně. Podíl Čechů, kteří považují životní úroveň své domácnosti za špatnou, vzrostl z říjnových deseti procent na 13 procent. Neutrálních hodnocení přibylo o čtyři procentní body na 38 procent.

Podobný byl vývoj také u hodnocení ekonomické situace v zemi. V říjnu označilo hospodářskou situaci za dobrou 52 procent Čechů, což je zatím nejvyšší podíl kladných odpovědí od doby, kdy CVVM začalo průzkum provádět. V listopadu ale klesl podíl pozitivních hodnocení na 46 procent. Menší byl naposledy letos v květnu. Podíl negativních hodnocení ekonomické situace stoupl z říjnových 12 procent na 16 procent a podíl neutrálních hodnocení z 35 na 37 procent.

Hodnocení životní úrovně domácnosti je lepší hlavně u lidí ve věku mezi 30 a 44 lety, lidí s vysokoškolským vzděláním nebo s maturitou a také u obyvatel větších měst. Podle politické orientace jsou spokojenější spíše lidé přiklánějící se k pravici.

Spokojenost s ekonomickou situací v Česku roste spolu s výší příjmu a vzdělání. Optimističtější jsou také třeba obyvatelé Prahy a Plzeňského, Jihomoravského nebo Zlínského kraje či lidé hlásící se v politice k pravému středu.

Průzkum provádělo CVVM od 2. do 15. listopadu. Zúčastnilo se ho 1015 obyvatel Česka ve věku nad 15 let.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, hospodářství, společnost, CVVM, Centrum pro výzkum veřejného mínění, ekonomická situace, Česko, průzkum, Akademie věd České republiky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PRŮZKUM: Kladně hodnotí svou životní úroveň nejméně lidí za 3 roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.