Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Sobota 20. července 2024  |  Svátek má Ilja
Bez reklam

Města v Olomouckém kraji ohňostroje většinou pořádají na Nový rok. V Olomouci se plánuje na šestou večerní

Většinou až na Nový rok nebo do večerních hodin posledního dne v roce přesouvají města v Olomouckém kraji své velkolepé ohňostroje. Vyjít vstříc tak chtějí především rodinám s malými dětmi. Pyrotechnická show, která se na mnoha místech natáhne až na deset minut, vyjde radnice na desítky a místy i stovky tisíc korun. Salvy se odpalují na náměstích, ale i na břehu řeky. Každoročně si je nenechají ujít v ulicích měst tisíce diváků.

Přerované budu moci ohňostroj na Nový rok sledovat nad svými hlavami z břehů řeky Bečvy. Odpalovat se bude v 18:00 a letos bude tematicky věnovaný Janu Amosi Komenskému, od jehož úmrtí uplyne v příštím roce 350 let. „Ohňostroj ponese název Labyrint světa a ráj srdce - v duchu jeho díla, kdy svět je zobrazen alegoricky jako město, které připomíná labyrint a jímž vypravěč prochází," uvedla mluvčí města Lenka Chalupová.

Ohňostroj, za který město zaplatí 120.000 korun, bude opět v režii ohňostrůjce Pavla Nováka. Ohňostroj bude odpalován z 11 míst a má trvat necelých 11 minut. „Při sestavování choreografie jsme se nechali inspirovat číslicí čtyři. Máme čtyři roční období, čtyři světové strany, čtyři živly - a i zmíněné srdce má čtyři komory," uvedl tvůrce ohňostroje Novák. Loni mu odpálení vyšlo až na druhý pokus. Poprvé jej zradila na Nový rok technika softwaru a show musel odložit o pět dní. Přerov tak vítal loni Nový rok jedenáctiminutovou salvou až 6. ledna.

Na Nový rok již několik let přesouvá ohňostroj také Olomouc, chystá se v 18:00 na Horním náměstí. „Ohňostroj zajišťuje pořadatel vánočních trhů, má to i v podmínkách smlouvy," řekla mluvčí radnice Radka Štědrá. Také v Jeseníku budou lidé vítat Nový rok ohňostrojem až první den nadcházejícího roku. „Ohňostroj v Jeseníku se uskuteční 1. ledna, v 17:30 zazní úvodní slovo starostky města a samotný ohňostroj vypukne v 18:00. Jeho cena bude 50 tisíc korun," řekl mluvčí radnice Richard Kapustka.

Prostějov má naopak ohňostroj naplánován na poslední den v roce, několik let za sebou ho však město pořádá už ve 20:00 tak, aby se této show mohly účastnit i rodiny s dětmi. "Letošní silvestrovský ohňostroj bude vlastně ve znamení ohlédnutí do minulostí a zároveň počátkem oslav 630. výročí povýšení Prostějova na město, které si budeme připomínat," uvedla náměstkyně primátora Milada Sokolová. Ve stejném duchu bude koncipováno i doprovodné slovo před zahájením ohňostroje, které bude podbarveno historickou hudbou. Ohňostroj přijde Prostějov zhruba na 290.000 korun, doplnili zástupci radnice.

V Šumperku město žádný novoroční ohňostroj neorganizuje.

Autoři | Foto Michaela Valsová

Štítky zábava, ohňostroj, Olomouc, termín, nový rok, Olomoucký kraj, Pavel Novák, Jan Amos Komenský, Prostějov, Lenka Chalupová, Bečva, Jeseník, radnice, labyrint

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města v Olomouckém kraji ohňostroje většinou pořádají na Nový rok. V Olomouci se plánuje na šestou večerní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.