Obaly s obrázky evokujícími vyvážený životní styl a zdravý start dne lákají ke koupi. S obsahem už je to však horší. Spotřebitelská organizace dTest srovnala složení 28 snídaňových cereálií s ohledem na množství cukrů, tuků, vlákniny či přidaných vitamínů. U dvaadvaceti z nich tvořil podíl cukru více než pětinu.
Zatímco spotřeba těchto výrobků rok od roku stoupá, málokdo pečlivě zkoumá jejich složení. Namísto toho si mnozí z nás dopřávají poctivou ranní dávku cukru. S obsahem žádoucích složek, jako je třeba vláknina nebo bílkoviny, už je to však horší. Pokud si tak ráno někdo sype do misky snídaňové cereálie v dobré víře ve zdravý start dne, ve většině případů se mýlí.
„Srovnali jsme české i zahraniční produkty a nezapomněli jsme ani na privátní značky obchodních řetězců. Celý výběr jsme doplnili třemi výrobky zakoupenými v Německu. Zajímalo nás hlavně to, zda první místa obsadí produkty prezentující se jako zdravější, a teprve za nimi se octnou oblíbené kakaovo-čokoládové cereálie. Předmětem našeho zkoumání byly uvedené výživové údaje, složení a také certifikace produktů,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
S ohledem na to, že se cereálie prezentují jako zdravá snídaně a kromě toho jsou často nabízeny i dětem, bylo nemilým překvapením množství cukru, které dTest na etiketách objevil, a to i u zdravěji se tvářících variant. Jako největší „cukrová bomba“ se ukázaly mušličky Bona Vita Choco Shells s 38 gramy cukru ve 100 gramech výrobku. O něco lépe – s 33 gramy cukru/100 g – dopadly Bona Vita Čtyřlístek Obilné čtyřlístky s kakaem. Naopak nejnižší obsah cukru byl uveden u Organic Bio Rye Flakes od lotyšské společnosti Milzu!
Světová zdravotnická organizace doporučuje denně zkonzumovat nejvýše 25 gramů přidaného cukru, což je zhruba 6 čajových lžiček. Pokud je dlouhodobý příjem cukru vyšší, hrozí řada zdravotních rizik od obezity a cukrovky přes inzulinovou rezistenci až po metabolický syndrom. „V seznamu použitých surovin se často může cukr ukrývat
i pod jinými názvy, jako je například fruktóza, glukóza, maltodextrin či glukózo-fruktózový sirup. Směrodatná je proto hodnota celkového obsaženého cukru v tabulce výživových hodnot,“ dodává Hana Hoffmannová.
Od snídaňových cereálií spotřebitel často očekává alespoň nějaký obsah vlákniny, která je pro lidský organismus prospěšná. Nejenže upravuje trávení tuků a sacharidů, ale také pomáhá střevům lépe fungovat. Na etiketách srovnávaných výrobků jsme však na nijak zásadní množství vlákniny nenarazili, přestože obal na její obsah často upozorňoval. Vyzdvihnout lze výrobek Bona Vita Dobrá vláknina, který obsahoval nejvíce vlákniny, konkrétně čtvrtinový podíl.
Při výběru je dobré poohlížet se také po obsahu bílkovin. Ty v těle člověka sehrávají klíčovou roli a mimo jiné přispívají k pocitu sytosti. Na etiketách srovnávaných cereálií dTest mnoho bílkovin nenašel, obecně se ale doporučuje vybrat produkt, který obsahuje alespoň 10 gramů ve 100 gramech.
Určitě není na škodu, uvádí-li se na obale přidané vitamíny. Je však dobré mít na paměti, že ideální je přijímat vitamíny přirozeně v surové stravě, nikoli ve vysoce průmyslově zpracovaných výrobcích. Preferovanou moukou by pak měla být mouka celozrnná, byť její obsah v podobném typu potravin automaticky neznamená, že snídáme zdravě.
Samostatnou kapitolu představují cereálie s čokoládovou nebo kakaovou příchutí, a to zejména pro jejich oblíbenost u dětí. V tomto případě doporučujeme sledovat obsah kakaa – čím je jeho podíl vyšší, tím lépe. U srovnávaných výrobků si nejlépe vedly Čoko mušličky z Penny a hvězdičky Star Wars od Kellog´s s devíti procenty kakaa. Toužíte-li po ránu po prospěšnější snídani, lze to vyřešit vlastními silami, jak podotýká specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková: „Raději než snídaňové cereálie bych volila vařenou jáhlovou nebo rýžovou kaši, kterou jde na talíři posypat kvalitní čokoládou.“
Ani u snídaňových cereálií nelze opomenout obsah tuku, který je důležitým zdrojem energie a nezbytným pomocníkem při vstřebávání některých vitamínů. Podle deklarovaných údajů se obsah tuku ve srovnávaných výrobcích pohyboval nejčastěji mezi 1,7 až 5 gramy. Tuk jako takový zastupoval slunečnicový nebo řepkový olej. Pouze jeden ze srovnávaných produktů obsahoval ztužený kokosový a řepkový tuk v množství 34 gramů, a byl tak sedmkrát tučnější než ostatní porovnávané cereálie.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.