Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

FOTO/VIDEO: Do Olomouce dorazila Keltská hlava, k vidění bude jen čtrnáct dní

Dnes v odpoledních hodinách začala v olomouckém Vlastivědném muzeu výstava Keltské kamenné hlavy. Jedná se o jeden z nejznámějších archeologických nálezů z Česka. Návštěvníci muzea se na relikt můžou přijít podívat do 23. února.

Na výstavu v Olomouci zapůjčilo kamennou hlavu Národní muzeum. „Národní muzeum ji zapůjčuje velice sporadicky, a to i do zahraničí. Dokonce v expozicích Národního muzea není vystaven její originál, ale pouze kopie," uvedl Antonín Valenta, mluvčí Vlastivědného muzea v Olomouci.

Hlava Kelta z Mšeckých Žehrovic uvede archeologickou výstavu, která se zaměřuje na Kelty obecně, a to prostřednictvím výzkumu i zmínek antických dějepisců. Jako další artefakty mohou návštěvníci spatřit například zbraně, keramické výrobky, mince, šperky a další předměty ze sbírek Vlastivědného muzea v Olomouci. „Hlava Kelta je naprostý světový unikát a patří k nejvzácnějším exponátům Národního muzea. Je uchovávána a přepravována za nejpřísnějších bezpečnostních podmínek,“ řekl ředitel Národního muzea Michal Lukeš. 

Tento téměř pětadvacet centimetrů vysoký exponát mohli zájemci naposled vidět na výstavě Keltové v Nové budově Národního muzea. Ačkoli se jedná o jeden z nejznámějších nálezů na českém území, jeho objevení bylo zcela náhodné. Původně se také pravděpodobně jednalo o celou sochu, dochovala se ale pouze právě Keltova hlava. „Pevně věříme, že tento jedinečný artefakt přiláká k nám do muzea minimálně tolik návštěvníků jako na Věstonickou venuši, kterou jsme vystavovali na přelomu listopadu a prosince 2019,“sdělil ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislav Holásek. 

Ohodnoť článek

Štítky Keltové, kamenná hlava, Olomouc, muzeum, výstava, Národní muzeum, Vlastivědné muzeum v Olomouci, Česko, archeologický nález, Michal Lukeš, Věstonická venuše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO/VIDEO: Do Olomouce dorazila Keltská hlava, k vidění bude jen čtrnáct dní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.