Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Sobota 20. července 2024  |  Svátek má Ilja
Bez reklam

Kybernetická kriminalita v Česku za uplynulý rok stoupla, zaznamenáno bylo 8417 případů

Kybernetická kriminalita a počet trestných činů páchaných prostřednictvím internetu v Česku v posledních letech výrazně stoupají. Zatímco v roce 2011 registrovali policisté 1502 trestných činů z této oblasti, loni to bylo 8417 skutků. Na tiskové konferenci to dnes uvedli zástupci policie a ministerstva vnitra. Celková kriminalita v Česku má přitom spíše klesavou tendenci, výjimkou byl loňský rok, kdy mírně vzrostla.

Na internetu se pachatelé podle policie dopouštějí zejména podvodů a mravnostních prohřešků. Právě kvůli tomu, že se děti stále častěji stávají terčem útoků na sociálních sítích, připravila policie preventivní projekt Tvoje cesta onlinem. „Cílem je ukázat především dětem, jakým způsobem mohou být zmanipulovány na sociálních sítích," řekl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Děti projekt také učí, že informace, které o sobě na internetu zveřejní, mohou být lehce zneužitelné. V rámci projektu policie připravila i semináře a besedy s veřejností. Vzdělávat děti i dospělé si klade za cíl i projekt Kraje pro bezpečný internet. Rodiče, děti, ale i senioři si na stránkách projektu mohou prohlédnout vzdělávací videospoty a následně si své znalosti vyzkoušet v online kvízu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kyberprostor, kriminalita, Internet, Česko, policie, Ministerstvo vnitra České republiky, Policejní prezidium České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kybernetická kriminalita v Česku za uplynulý rok stoupla, zaznamenáno bylo 8417 případů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.