Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

V Neředíně pravděpodobně vznikne nová vozovna pro tramvaje a autobusy

Město se dlouho snažilo najít vhodné nové místo pro vozovnu tramvají a autobusů. V pondělí radní schválili novou lokalitu v prostorách bývalých sovětských kasárnách v Neředíně.

Již od roku 1899, tedy od počátku tramvajové dopravy v Olomouci, je depo v centru města. Podobně je tomu u autobusové vozovny, která je od 70. let na ulici Dolní Hejčínská. Dle města obě dosavadní lokality omezují v dalším rozvoji a jsou nedostatečná. 

„Obě tato zařízení jsou zásadně limitována v dalším rozvoji nedostatkem prostoru. Jejich provoz navíc zatěžuje okolí a životní prostředí v centru města. Proto jsou už řadu let tématem úvahy o přestěhování obou vozoven na jednu společnou vhodnější lokalitu,“ vysvětlil primátor Mirek Žbánek a dodal, že by dosavadní lokality v centru mohly být v budoucnu lépe využity.

Dříve město uvažovalo nad lokalitou v ulici Rolsberská nebo o místě trojúhelníku mezi železniční tratí na Přerov, Prostějov a Holici. Místa však město vyhodnotilo jako nevhodná či obtížně dostupná.

Na pondělní jednání radní dostali tři varianty, mezi kterými si museli vybrat.  Dvě z nich se týkala  bývalách sovětských kasáren v Neředíně, třetí zvažovala prostor u nákupního centra Globus.  Nakonec radní vybrali variantu "Kasárna Neředín A". Dle radnice je plocha z daných možností nejlépe dopravně dostupná a více než polovinu pozemků v dané lokalitě je již pod správou města. Další výhodou lokality je, že vozovna nebude rušit svým provozem okolí.

Radnice v následující době podnítí vypracování návrhu změny územního plánu a začne jednat s vlastníky soukromých pozemků. Nutností bude také pořízení technoekonomické studie lokality, který prověří optimální rozložení a vybavenáí areálu.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Depo, vozovna, Neředín, Olomouc, Globus, Přerov, Prostějov, Holice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Neředíně pravděpodobně vznikne nová vozovna pro tramvaje a autobusy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.