Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Konají se první zápisy prvňáčků. Letos však bez dětí

Na dubnový zápis do školy se několik měsíců poctivě připravoval šestiletý Matěj z Olomouce, který navštěvoval speciální předškolní výuku organizovanou mateřskou školou v Olomouci. Stejně jako několik tisíc předškoláků v Olomouckém kraji si však na svůj premiérový vstup do školy musí počkat až do září. Se svými dovednostmi se kvůli pandemii u zápisu nepochlubí, zcela mimořádně jej za něj obstarají pouze rodiče. Školy se to však budou snažit dětem vynahradit, říkají jejich ředitelé.

„Předškolní příprava byla moc fajn a Matěje bavila. Syn se proto na zápis velmi těšil. K Vánocům dostal školní tašku se základní výbavou a chodil s ní pomalu i spát. Teď je mu líto, že k zápisu nepůjde a vyrazí až v září rovnou do školy,“ uvedla Matějova maminka Šárka. Rodiče už ze školy dostali přihlášku s instrukcemi, jakými způsoby ji mohou v dubnu školskému zařízení doručit. Svou budoucí učitelku tak chlapec pozná osobně až v září.

Na některých školách už zápisy dětí, ale bez dětí, začaly. Například na Základní škole Mozartova v Olomouci první den přišly tři žádosti o přijetí datovou schránkou, jedna s elektronickým podpisem a osm rodičů přišlo osobně. Podle ředitele Zbyňka Kundruma však faktická přítomnost dětí citelně chybí. „Postrádá to logiku. Zápis má sloužit k tomu, aby se dítě seznámilo se školním prostředím a aby učitel zjistil, zda dítě je pro školu zralé jak po stránce fyzické, mentální, ale zejména i po stránce sociální,“ říká ředitel. „Je to smutné, děti se sem těšily a my jsme se těšili na ně. Dítě si mohlo vybrat paní učitelku. Je to škola bez dětí,“ posteskl si.

Zápisy už začaly také na olomoucké Základní škole Zeyerova, kde se chystají v září otevřít tři třídy a očekávají asi 120 žádostí. Ve středu tam přišla jen jedna žádost přes datovou schránku, rodiče mohou kromě elektronické cesty a pošty vhodit obálku s žádostí i do schránky školy. „Pro přijaté děti, pokud to bude možné, chceme do konce června připravit setkání,“ říká ředitelka školy Vladimíra Švecová.

Přizpůsobit se vzniklé situaci musela i Základní škola Velká Dlážka v Přerově. Zápis chystá na 15. až 30. dubna a uskuteční se prostřednictvím aplikace ZápisyOnline na stránkách školy. „Zvládli jsme alespoň důležitou besedu pro rodiče, kde se zájemci dozvěděli informace o škole, průběhu zápisu, správním řízení, školní zralosti a dalších souvislostech. Bohužel akce pro děti, jak hromadné se školkami, tak individuální při dni otevřených dveří pro předškoláky a jejich rodiče se již neuskutečnily. Dětem po skončení koronakrize vše vynahradíme,“ říká ředitel školy Martin Černý.

Vynahradit dětem zápisy se budou snažit i učitelé ze Základní školy v Předmostí. Tam se podle doporučení ministra školství chystají udělat pro děti motivační zápis až po otevření škol. „Uvidíme, jak se celá situace bude vyvíjet,“ podotkla zástupkyně ředitele Helena Navrátilová.

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky škola, zápis, koronavirus, Olomoucký, kraj, Olomouc, Olomoucký kraj, základní škola, Vánoce, Martin Černý, koronavirová krize, Datová schránka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konají se první zápisy prvňáčků. Letos však bez dětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.