Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Město se snaží zachránit restaurace. Odpustí poplatky dohromady za milion a půl

Nájemné za zábor veřejného prostranství odpustí letos město Olomouc provozovatelům restauračních zahrádek. Vybraný poplatek by činil asi jeden a půl milionu korun. Se změnou veřejné vyhlášky souhlasili zastupitelé.

Je to skvělá zpráva,“ reagoval Jiří Šmoldas, který provozuje restaurace Pod Limpou, U Nadporučíka Lukáše a U Červeného volka. „Jsme pod vodou, na pokraji krachu,“ přiznal Šmoldas s tím, že se nyní snaží udržet restaurace alespoň rozvozem jídel. „Cokoliv je lepší než nic, udržení restaurací je závislé na dobré vůli všech, i samotných zaměstnanců,“ doplnil Šmoldas.

Podobný názor měl Román Lípa z ikonického olomouckého podniku Opera. Zahrádku už staví, zatím ji budou opravovat a natírat. „Určitě nám takový krok ze strany města pomůže, i když si nejsem jist, jestli její provoz vůbec bude ekonomický,“ řekl Lípa, který zatím čeká na pravidla, jak je stanoví vláda.

Podle ekonomického náměstka primátora Otakara Bačáka město také odpouští nájmy v provozovnách, které jsou v nájmu. V některých případech tak hospodští nebudou platit ani za vnitřní prostory. „Je to svým způsobem i příspěvek k chystanému rozvolňování opatření v souvislosti s koronavirem,“ konstatoval náměstek Bačák.

Odpuštění poplatku se týká asi čtyřiceti restaurací a barů. „Chceme tím podpořit restaurační byznys, protože nemáme zájem na tom, aby město bylo po karanténě osiřelé a vylidněné,“ uvedl primátor Mirek Žbánek.

Podle dosavadních informací by venkovní restaurační zařízení mohla začít fungovat 25. května.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto olomouc.eu

Štítky restaurace, Olomouc, covid-19, pomoc, poplatek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město se snaží zachránit restaurace. Odpustí poplatky dohromady za milion a půl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.