Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Domov důchodců v Litovli čeká další testování, je vyhlášen zákaz návštěv

Domov pro seniory v Litovli na Olomoucku se kvůli výskytu onemocnění novým typem koronaviru uzavřel návštěvám. Pozitivní test na nákazu zde má od víkendu 16 lidí, dalším kolem testování by měli zaměstnanci i klienti projít v úterý. Všichni lidé mají zatím lehký průběh onemocnění. Kraj má v případě zhoršení stavů zajištěnu lůžkovou kapacitu, zatím to však nebylo potřeba, řekl dnes hejtman kraje Ladislav Okleštěk. V Litovli se nákaza ve větším rozsahu vyskytuje podruhé, v březnu bylo město kvůli rostoucím počtům případů společně s dalšími obcemi v okolí na dva týdny uzavřeno.

„Zatím další výsledky nemáme, máme zde stále pozitivních 16 lidí. První várka byla testovaná v sobotu, nyní budeme testovat personál i všechny klienty zařízení. V domově máme dostatek dezinfekce i ochranných prostředků, vyhlášen byl zákaz návštěv, zařízení je tedy uzavřeno. Myslím, že vše běží standardním způsobem, zvládáme to,“ uvedl hejtman Okleštěk.

O zákazu návštěv kvůli výskytu koronaviru informovalo také vedení domova na svých stránkách, až do odvolání jsou zakázány návštěvy klientů na obou odděleních domova, tedy v Července a Litovli, uvedlo vedení domova. Část klientů a přítomných zaměstnanců nechal domov testovat v sobotu, když se zhoršil zdravotní stav některých klientů na oddělení Litovel. „Na základě výsledků tohoto testování byl zjištěn výskyt nákazy koronavirem covid-19. Další testování ostatních klientů a zaměstnanců bude zajištěno krajskou hygienickou stanicí,“ uvedlo vedení domova, které zajistilo nutná preventivní, hygienická, bezpečnostní a organizační opatření.

Podle starosty Litovle Viktora Kohouta bylo o víkendu otestováno přes 20 zdravotníků a klientů, pozitivní jsou zatím čtyři zaměstnanci a 12 klientů. Dnes by podle něj měli být testováni další. „Domov seniorů řeší další nezbytné kroky k zajištění izolace ve prospěch nešíření nákazy. Naše základní škola z preventivních důvodů nepokračuje ve výuce jedné třídy kvůli tomu, že zaměstnanec domova pro seniory, který má dítě ve třídě, může být a nemusí, v co doufám, mít problém,“ uvedl starosta na sociální síti.

Podle hejtmana se lokální výskyt nákaz dal očekávat kvůli uvolňování opatření. „Nevyskytuje se tam žádný příznak, který by vyžadoval hospitalizaci. Máme v případě potřeby zajištěna lůžka na infekčním oddělení prostějovské nemocnice, ale není to zatím potřeba,“ doplnil hejtman.

V Olomouckém kraji počet případů nákazy novým typem koronaviru vzrostl za posledních 24 hodin o 16 případů na současných 813, uvedlo ministerstvo zdravotnictví, které eviduje všechny nakažené s trvalým bydlištěm v kraji. V uplynulém týdnu bylo navýšení minimální. Olomoucká krajská hygienická stanice evidovala v pátek minulý týden 742 případů, v pondělí večer jich bylo již 785. Všechny nové případy pocházejí z Olomoucka, kde počet potvrzených případů vzrostl na současných 597 od počátku pandemie.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, sociální, správa, Litovel, návštěva, infekční onemocnění, domov pro seniory, Olomoucký kraj, Ladislav Okleštěk, Krajská hygienická stanice, AGEL Středomoravská nemocniční a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domov důchodců v Litovli čeká další testování, je vyhlášen zákaz návštěv  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.