Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

První stupeň povodňové aktivity přetrvává už pouze na potoce Brodečce

První stupeň povodňové aktivity znamenající bdělost zůstává dnes ráno v Olomouckém kraji v platnosti už pouze na potoce Brodečce v Otaslavicích na Prostějovsku. Hladina řeky Hané ve Vrchoslavicích na Prostějovsku a také říčky Romže v Polkovicích na Přerovsku v noci na dnešek klesla pod jeho spodní hranici. Vyplývá to z údajů Povodí Moravy a Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Na Brodečce v Otaslavicích evidovali hydrologové dnes v 08:30 stav hladiny na 154 centimetrech, tedy čtyři centimetry nad spodní hranicí pro první stupeň povodňové aktivity. Hladina potoka však s drobnými výkyvy pozvolna klesá.

Hladiny vodních toků v regionu zvedly páteční bouřky. Hasiči v Olomouckém kraji po nich čerpali vodu ze sklepů domů. Zaměstnalo je také odstraňování popadaných stromů a čištění ucpané kanalizace a propustků. V souvislosti se silnými bouřkami zaznamenali v regionu od pátečního odpoledne do sobotního dopoledne zhruba 40 výjezdů, uvedla mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová. Největší problémy podle ní byly na Prostějovsku a Olomoucku.

Část Olomouckého kraje by měly bouřky, které může doprovázet přívalový déšť, silný vítr a krupobití, znovu zasáhnout dnes. Vyplývá to z výstrahy ČHMÚ, která platí od dnešního poledne do půlnoci. Podle meteorologů kvůli bouřkám hrozí rozvodnění především menších toků, voda také může podemlít silnice a silný vítr zase vyvracet stromy.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, záplavy, hasiči, Olomoucký, povodně, potok, Český hydrometeorologický ústav, okres Prostějov, Olomoucký kraj, bouřka, Otaslavice, Povodí Moravy (státní podnik), okres Přerov, Polkovice, Haná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První stupeň povodňové aktivity přetrvává už pouze na potoce Brodečce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.