Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Pátek bude v Česku tropický. Maxima v Olomouci přesáhnou 30 stupňů

Teploty v Čechách a na západě Moravy v pátek překročí tropických 30 stupňů Celsia. Výstraha se týká také jižní části Olomouckého kraje. Ve středních a severozápadních Čechách mohou denní maxima být i přes 34 stupňů, upozornil dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Lidem doporučuje omezit ve vedru tělesnou zátěž a zvýšit konzumaci nealkoholických nápojů. Zvláštní pozor by si měli dát senioři a nemocní lidé.

Varování meteorologů před vedrem platí od pátečních 11:00 do 19:00. Vysoký stupeň nebezpečí hrozí v Praze, ve Středočeském a Ústeckém kraji a na Českolipsku. Odpolední maxima tam mohou přesáhnout 34 stupňů Celsia. Zhruba o tři stupně nižší by podle meteorologů měly být teploty v ostatních částech Čech a také na jihu Olomouckého a na západě Zlínského kraje.

Vysoké teploty představují značnou zátěž pro lidský organismus, kterému hrozí přehřátí a dehydratace. V poledních a odpoledních hodinách by proto lidé měli omezit tělesnou zátěž. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami,“ radí ČHMÚ. Lidem také připomíná, aby nenechávali děti nebo zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných autech.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, horko, vedro, sucho, teplota, Česko, Český hydrometeorologický ústav, Olomouc, Olomoucký kraj, Morava, Praha, Středočeský kraj, Ústecký kraj, okres Česká Lípa, Zlínský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pátek bude v Česku tropický. Maxima v Olomouci přesáhnou 30 stupňů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.