Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

FOTO: Spadené stromy, nehody i bahno v domech. Olomoucký kraj zasáhly silné bouřky

Během sobotních nočních hodin zasáhly Olomoucký kraj velmi silné bouřky s intenzivním deštěm. Tyto události způsobily doposud 22 výjezdů hasičů, nejčastěji se jednalo o odstraňování spadených stromů. Situaci budeme nadále sledovat.

Jak jsme již včera v pátek informovali, meteorologové varovali před silnými bouřkami od sobotních osmi večer.

V několika obcích od včerejšího večera až doteď zajišťují dobrovolní hasiči kontrolu kanálových vpustí, čištění naplavenin či oplach komunikace. „Ve většině případů je zde větší problém s naplaveným bahnem nejen na komunikacích. O svém dnes v ne příliš dobré náladě budou hovořit obyvatelé obcí Doloplazy, Velký Týnec, Přemyslovice i další,“ informoval tiskový mluvčí HZS Olomouckého kraje Zdeněk Hošák a pokračoval.

„Právě v Přemyslovicích voda z polí a bahno se prohnala i do domácností. Hasiči společně s odčerpáváním vody asistovali i při pomoci s vyklízením postižených objektů. Ve spolupráci s místním starostou bylo také řešeno náhradní ubytování pro zasažené obyvatele,“ prozradil.

K prvnímu výjezdu vyjeli krátce po 20 hodině profesionální hasiči z Šumperka, kteří čerpali vody a odstraňovali naplaveniny z polí.

„Hasiči na místě mimo pomoci obyvatelům zajistili pročištění kanálových vpustí, zbylou část musí místní řešit v následujících hodinách,“ řekl Hošák.

Škody páchal i silný čí nárazový vítr, ten zatím způsobil necelou desítku událostí týkajících se pádů stromů na Šumpersku a Olomoucku. „Například v Nákle u místního vodního díla došlo k pádu několika menších stromů na zaparkovaná vozidla a karavany. Naštěstí zde k žádnému zranění nedošlo, pouze k materiálním škodám,“ sdělil tiskový mluvčí.

Došlo také k několika dopravním nehodám v kraji. „Zda jsou ovlivněny i meteorologickou situací, soudě nemůžeme specifikovat, nicméně i zde bylo nutné pomoci hasičů v souhře s kolegy zdravotníky ZZS Olomouckého kraje. Po pomoci záchranářům jsme pokračovali v bezpečnostním zajištění vozidel, kontrole úniku provozních kapalin i celkové přípravě komunikace pro navazují bezpečný a plynulý provoz na silnici,“ dodal Zdeněk Hošák.

Zatím hasiči vyjížděli k 22 událostem. Například na Olomoucku odstraňovali spadlé stromy v Rozvadovicích, Střeni, Pňovicích. Na Šumpersku dvakrát likvidovali následky dopravní nehody nebo také odstraňovali spadené stromy. Následkům bouřek se nevyhnul ani přerovský okres, protože i zde se museli odstraňovat popadané stromy, a to v Hranice I-Město a ve Veselíčku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky bouřky, Olomoucký kraj, nehody, stromy, spadené, hasiči, voda, strom, bouřka, Přemyslovice, okres Šumperk, Doloplazy, Velký Týnec, Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Spadené stromy, nehody i bahno v domech. Olomoucký kraj zasáhly silné bouřky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.