Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Obyvatelé měst v kraji zaplatí více peněz hlavně za vodu, někde i za odpad

Obyvatelé některých měst v Olomouckém kraji zaplatí příští rok víc peněz zejména za pitnou vodu a někde podraží i svoz a likvidace komunálního odpadu. Jízdné MHD v Olomouci zatím zůstane na letošní úrovni a ceny nájemného či tepla by také neměly výrazně vzrůst, vyplývá z ankety České tiskové kanceláře.

V Olomouci a Prostějově příští rok zdraží pitná voda, kterou tamním odběratelům dodává Moravská vodárenská. Na Olomoucku se od Nového roku cena metru krychlového vody zvýší zhruba o dvě koruny z letošních 87,01 koruny na 89,18 koruny. Na Prostějovsku vzroste o 2,37 koruny na 95,94 koruny z 93,57 koruny. V Prostějově příští rok mírně zdraží cena tepla z letošní 534,23 koruny na 539,72 koruny za jeden GJ tepelné energie.

Odpady dražší v Šumperku, v Olomouci naopak levnější

Poplatek za odpad příští rok zdraží v Šumperku. „V roce 2020 bylo občany Šumperka vyprodukováno za jeden měsíc zhruba o 75 tun komunálního odpadu více než tomu bylo za stejné období v roce 2019. Výše poplatku se zvyšuje o 48 korun za kalendářní rok," řekla  mluvčí radnice Soňa Singerová. Základní sazba ročního poplatku na jednu osobu bude příští rok 744 korun, snížená sazba pro poplatníky s vlastní nádobou je stanovena na 672 korun.

Naopak v Olomouci poplatek za komunální odpad příští rok klesne o 12 korun z nynějších 816 korun za osobu na 804 korun. Poplatek se pro každý rok vypočítává samostatně podle nákladů, které město v předešlém roce na sběr a svoz komunálního odpadu vynaložilo.

V Prostějově zůstane poplatek za odpad na letošní úrovni, kdy základní sazba je stanovena na 600 korun. „Víme, že je situace s odpadovým hospodářstvím v Česku vážná. Čekají nás nepříjemná rozhodnutí, která se dotknou města i jeho obyvatel. Snažíme se však, aby lidé změny pocítili co možná nejpozději," uvedl primátorův náměstek Jiří Pospíšil (PéVéčko).

V Olomouci se příští rok neplánuje zvýšení cen jízdného v autobusech a tramvajích MHD. Letos v dubnu cena základní jízdenky na městskou hromadnou dopravu v Olomouci vzrostla o čtyři koruny na 18 korun při současném snížení ceny celoročního kuponu z 3200 korun na 2950 korun. Město cenu základní jízdenky na MHD naposledy zvýšilo roce 2011, a to o dvě koruny na 14 korun.

Města zatím neoznámila záměr zvýšit příští rok nájemné v městských bytech. V některých městech bylo zvýšeno už letos. Například nájemníkům v přerovských městských bytech se od května zvýšilo nájemné o 2,8 procenta, tedy o inflaci. Zvýšení nájemného se týkalo 836 domácností. Nájemné letos bylo zvýšeno také v Prostějově, postupně vzrostlo o pětinu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, byty, voda, teplo, odpady, MHD, peníze, Olomoucký, 2021, Olomouc, odpad, komunální odpad, městská hromadná doprava, Olomoucký kraj, Prostějov, Šumperk, MORAVSKÁ VODÁRENSKÁ, a.s., okres Prostějov, Jiří Pospíšil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé měst v kraji zaplatí více peněz hlavně za vodu, někde i za odpad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.