Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Jde do tuhého, ministr Blatný nevyloučil jednání o omezení pohybu mezi kraji

Vláda by se v pondělí mohla zabývat omezením pohybu mezi kraji kvůli pandemii koronaviru. Nevyloučil to ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle něj se ukáže, jak bude vypadat víkend například na horách a jak budou lidé dodržovat potřebná opatření. Nejrizikovější jsou podle něj kraje hraničící s Německem.

Blatný dnes v Brně uvedl, že s ohledem na dlouhé trvání celé situace nechce opatření zpřísňovat, pokud to nebude nutné. Podle něj třetinu potvrzených případů nakažlivější britské mutace koronaviru tvoří pendleři mezi ČR a Německem v krajích u hranic.

Ministr zdravotnictví bude o víkendu jednat s epidemiology a dalšími odborníky ohledně toho, jak by se mělo dál postupovat. Podle něj se ale ukáže, jak lidé k celé věci přistoupí a jaká bude situace například na horách. Lidé v posledních týdnech vyrážejí na hory, přestože vleky nejezdí. "Ve hře může být i omezení pohybu mezi kraji zejména s ohledem na to, že existují velké rozdíly mezi jednotlivými kraji," uvedl Blatný.

Podle něj je potřeba udělat vše proto, aby lidé neroznesli nákazu všude. "Musíme prověřit indicie, že v některých krajích může být větší možnost výskytu britské mutace," řekl Blatný. Podle něj jsou to kraje sousedící s Německem. "Asi třetina vzorků s pozitivní mutací jsou pendleři mezi Českou republikou a Německem, takže jsou to příhraniční kraje," dodal Blatný.

Sám ke zpřísnění opatření přistupovat nechce, pokud to nebude nezbytně nutné. "Věřím, že je v našich silách dosáhnout naplnění stávajících opatření. Nejsem ten, kdo by chtěl za každou cenu tlačit na lidi. Uvědomuju si, že situace trvá dlouho a omezuje nás," řekl Blatný.

Podle něj je potřeba zvážit situaci ohledně prodloužení nouzového stavu. "Kdyby se neprodloužil, znamenalo by to stáhnout vojáky z nemocnic, vrátit přístroje do státních rezerv včetně ventilátorů, nebylo by možné nastavovat plošná opatření. S největší pravděpodobností by to vedlo k tomu, že by se epidemie vymkla kontrole," zdůraznil Blatný.

V ČR je od počátku pandemie k dnešku více než milion potvrzených případů nemoci covid-19. Vyléčilo se přes 900 000 lidí, s nemocí zemřelo kolem 17 000 lidí. Vyplývá to z webu ministerstva zdravotnictví.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky omezení pohybu, kraje, ministr Blatný, koronavirus, Jan Blatný, Německo, pandemie covidu-19, ANO 2011, Česko, Brno, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Helena Dvorakova

Ať už jde i s Babišem někam , jezdím do práce do jiného kraje a co bude kvůli tomu budu bez práce a kdo mi zaplatí nájem , když jsem v podnájmu akorát budu s dětmi na ulici ,úřad vám nepomůže ,protože jsem zaměstnána chtějí po vás příjem za celý rok a stejně vám nic nedají ,řeknou ať si někde půjčite a nebo jste měla šetřit teď nedávno se to stalo kamarádce a v jejich 35 letech ji řekli ať ji živý maminka nebo kamarádka ,když se u ni zdržuje a zároveň ji řekli že chtějí příjem i od kamarádky a maminky takový zákony ať jdou někam nepomužou vám nic ,každý nadával na komunisty sice se nemohlo cestovat ale rodinný s dětmi měli přednost v bydlení ,všichni museli pracovat a platit alimenty jinak by je zavřeli a co dnes nic nechají vás na pospas dif vás nevyhodi z kanceláře ale že je na chodbě milion lidi co nepracují deset let nebo více to jim nevadí

Sobota, 6. února 2021, 19:45Odpovědět

josef Čumba

Stále se bude něco nařizovat. A co když budu na rozhraní krajů a budu jezdit do práce do sousedního kraje? Co nařízení , nebo výmysl , to paskvil. Politici se jen předhání, kdop řekne větší kravinu. jen oni si jedí na dovolenou, viz p Babišová, chodí do restaurací, Prymula, Hnilička , Husák a další, Každý den je tu něco , co poruší politici. Mě se zdá , že jen kvákají a nic neudělají. jak nám může někdo něco přikazovat , když to sami porušují? Prymula aspol. Hnilička jde příkladem mladým sportovcům? To mají jejich rodiče radost. Schilerová se ještě nechá natočit řidičem bez pásu. Že zaplatí pokutu? pro ne je 1000 , jako pro někoho nějaká stovka . Husák? Ten by měl být vyhozen od policie a ne mu dát ještě trafiku , že bude školit . Jak školit? aby se chovali jako on? Je mě z toho na blití. proč nenechají volnost? Lidi by si s tím sami poradili, líp , než poslouchat jen blbý zákazy. sami by to určitě dodržovali líp , jak když je to nařízený

Sobota, 6. února 2021, 18:08Odpovědět

zdechni rediteli

Gabčíku !!! Kde jsi !?! Ozvi se mi !!! A počkáme si na celou vládu v zatáčce !!

Sobota, 6. února 2021, 18:08Odpovědět

Ladislav Vohibal

SATANISTÉ A PEDOFILOVÉ TO MAJÍ PĚKNĚ NALAJNOVANÉ NAPŘED UZAVŘÍT KRAJE PAK OKRESY A POTÉ MĚSTA A DÁLE ULICE A NA VŠE BUDE DOHLÍŽET DOVEZENÁ MUSLIMSKÁ POLICIE ŠARIA DĚKUJEME VLÁDO

Sobota, 6. února 2021, 15:54Odpovědět

Miroslav Jaja

Omezení pohybu si může ušatý torpedo s podvodníkem stbákem Burešem klidně vyhlásit. Já ho ale v žádném případě dodržovat nebudu a předpokládám, že tak 70% dalších lidí také ne (těch 30 jsou beznadějný případy mající místo mozku koblihu a volící ANO). Hamáček může klidně poslat na kontrolu policajty a těm doporučuji dát to klidně na správní řízení - s těmi se pak budu soudit.

Sobota, 6. února 2021, 15:33Odpovědět

Miloš Netolický

Tak, tak, jen pořádně napínejte strunu, o to dřív praskne! On nedokáže pochopit že tím zmatkováním, lhaním a porušováním vlastních pravidel, co tu od řijna předvádí, jim věří už jen pár tisíc "připosraných" lidí co jsou asi zalezlí ve skafandrech ve sklepech! O finanční likvidaci lidí se ani nemá cenu bavit!

Sobota, 6. února 2021, 15:20Odpovědět

Davi Škarka

Každá země kompenzuje podle daňových výnosů,když by se platili daně jako v Německu z německých příjmů,vypadalo by to jinak, lze jít cestou na dluh, je správné,aby naše dluhy platili vnuci?

Sobota, 6. února 2021, 14:48Odpovědět

Richard Ladislav

Pan ministr Blatný, jako lékař, vydal krásné přirovnání ze svého oboru pro nefunkční protiepidemická opatření: "Je to jako léčit pacienta, když nepomáhají předepsané léky, musí se předepsat další", a tak předepisuje další a další omezení, která prý třeba v Rakousku fungují a občané je dodržují. Bohužel si ale nechce v žádném případě připustit, že tato opatření (omezení) jsou v jiných zemích kompenzována finančně a následně se strašně diví, že když nám dal na výběr zda chcípnout na covid, nebo hlady, tak že jsme si vybrali COVID.

Sobota, 6. února 2021, 13:12Odpovědět

Petr Chejn

Zameťte si před vlastním prahem !!Viz.dovolená babišovců atd. !!!

Sobota, 6. února 2021, 13:08Odpovědět

Jde do tuhého, ministr Blatný nevyloučil jednání o omezení pohybu mezi kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.