Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Jesenické areály se připravují na možnost spuštění vleků

Jesenické lyžařské areály se připravují na možnost pondělního spuštění vleků v souvislosti s ukončením nouzového stavu. Někteří provozovatelé se již v noci na dnešek pustili do dalšího zasněžování, aby svahy byly co nejlépe připravené, jinde už mají sněhu tolik, že vydrží lyžovat i v březnu. Provozovatelé nyní čekají na další vyjednávání, počítají však s omezením i dodržováním řady hygienických opatření.

Poté, co poslanci ve čtvrtek večer neschválili prodloužení nouzového stavu, začali připravovat areál na případné pondělní spuštění například zástupci střediska na Červenohorském sedle. Předpokládají, že budou během víkendu sledovat další politická vyjednávání. "Chystáme se, ale nevěříme tomu, já tomu dávám naději 40 až 50 procent. Jsme ale připraveni, podmínky máme ideální, už ani nezasněžujeme. Máme přes metr souvislé vrstvy sněhu na sjezdovkách," řekl dnesvedoucí areálu na Červenohorském sedle Martin Dubský.

Spuštění vleků od pondělí avizují i v lyžařském středisku Ramzová. Počítají s tím, že se rozjedou od 08:30 a restaurace budou i nadále v omezeném režimu výdejních okének. "Sjezdovky budou upraveny. Leží na nich čerstvý sníh minimálně 1,1 metru. Budeme nyní bedlivě sledovat veškeré dění okolo spouštění skiareálů a kdyby se cokoli změnilo, budeme vás co nejrychleji informovat," vzkázali příznivcům zástupci střediska na sociální síti.

S rozjezdem lanovky počítají i zástupci areálu v Hlubočkách u Olomouce. "Pokud zas něco nevymyslí, v pondělí to samozřejmě pustíme. Co se týče zasněžování, byl jsem tam dnes v noci a zasněžoval jsem o sto šest. Jsme připraveni otevřít, do pondělka vyrobíme ještě kvantum sněhu a ten led překryjeme kvalitnějším sněhem, aby bylo lyžování příjemné ," řekl ČTK zástupce areálu Michal Stojmenov.

Podobná situace je i v horském areálu Kraličák, i tam jsou již zhruba na 80 procent připraveni areál otevřít, sjezdovky jsou zde zasněžené již několik týdnů. "Stále čekáme na vyjádření krajů. Oficiálně jsme to proto ještě neavizovali, sami to totiž nevíme a vyčkáváme," řekla dnes mluvčí Kraličáku Petra Křížková.

Zástupci střediska minulý týden kvůli nesouhlasu s vládními opatřeními, která zakazují otevření lyžařských areálů a sportovišť, iniciovali Manifest horských areálů a sportovišť s názvem 12 vět 2021. Podporu získali i od Asociace horských areálů a Asociace lanových drah. I v Manifestu zástupci areálu avizovali, že nechtějí zlehčovat dopady onemocnění covid-19 a dodržovat chtějí všechna pravidla. Počítají například s bezkontaktním nákupem skipasů či s regulacemi návštěvníků. "Jsme si vědomi toho rizika, nechceme situaci podcenit a jsme si vědomi, že jsou potřebná nějaká omezení. Je otázka, jak rychle vláda či hygiena nastaví jejich rámec," doplnila Křížková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky ČR, koronavirus, vláda, rekreace, Jeseníky, lyžařské středisko, sjezdovka, Červenohorské sedlo, Petra Křížková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jesenické areály se připravují na možnost spuštění vleků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.