Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Pár husic nilských vyseděl v mrazu mláďata na rybníce v Majetíně

Pár husic nilských vyseděl v mrazivých dnech mláďata na rybníce v Majetíně na Olomoucku. Pravděpodobně je zmátlo poměrně teplé počasí v prosinci, jde o nejčasnější hnízdění tohoto druhu v České republice, sdělil dnes v tiskové zprávě místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

"Husice nilské pocházejí z Afriky, ale v minulém století se již úspěšně aklimatizovaly v Anglii a v Nizozemí a odtud se nyní šíří i do střední Evropy. Na střední Moravě hnízdí od roku 2013, kdy měly dvě mláďata na Hradeckém rybníku v Tovačově," uvedl Šafránek.

Od roku 2015 se pár přemístil na štěrkovnu u Krčmaně, kde vyvedl devět mláďat, o rok později zahnízdil asi stejný pár u Krčmaně a měl devět mláďat. V obci Majetín zahnízdily husice nilské poprvé již v roce 2016 a vyvedly čtyři mláďata.

"Jejich letošní hnízdění je zcela výjimečné termínem vylíhnutí mláďat. Poprvé byla pozorována již 30. ledna a bylo jich jedenáct. Nyní jich mají sedm a to asi díky extrémním mrazům a nedostatku přirozené potravy. Husice jsou býložravými vodními ptáky, živí se výhradně vodními rostlinami. Na zimu odlétají na jih Evropy, kde naleznou dostatek vhodné potravy. Jejich zimování u nás není běžné. To, že si v zimě pořídily mláďata, by se dalo označit za zcela nezodpovědné," uvedl Šafránek.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Moravský ornitologický spolek

Štítky ČR, příroda, zajímavosti, ptáci, Olomoucko, rybník, Moravský ornitologický spolek, Olomoucký kraj, mráz, Česko, střední Evropa, Tovačov, Střední Morava, Majetín, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Ficnar

Ještě bych zmínil, že v posledních letech i v zimním období se u nás Husice nilská vyskytuje poměrně běžně, jen ta mláďata jsou raritní; ...v Pomoraví a areálu Zemědělského družstva Unčovice(zde si pochutnává na kukuřičném šrotu)...jsem ji poprve pozoroval a fotil 10.1. 2017.

Sobota, 20. února 2021, 15:23Odpovědět

Miroslav Ficnar

Jen bych upřesnil, že Husice nilská nebo taky egyptská pochází opravdu z Afriky kde je rozšířena skoro po celém kontinentu, vyjma pouští; do Anglie ji přivezli jako okrasného ptáka do parků k jezírkům...posléze přes Holandsko se šíří dál do Evropy.

Sobota, 20. února 2021, 15:16Odpovědět

Miroslav Ficnar

Jen bych upřesnil, že Husice nilská nebo taky egyptská pochází opravdu z Afriky kde je rozšířena skoro po celém kontinentu, vyjma pouští; do Anglie ji přivezli jako okrasného ptáka do parků k jezírkům...posléze přes Holandsko se šíří dál do Evropy.

Sobota, 20. února 2021, 15:15Odpovědět

Pseudonymous Georgevič

Jsou to přece husice nilské z afriky, tak jaképak nezodpovědné - tam se to tak dělá - čím větší bída a čím horší podmínky, tím více dětí si pořídit, aby si to nepohodlí a hlad řádně vychutnali.. O lidech si autor asi netroufne psát, že? - tam by si za obdobnou pravdu taky mohl jít sednout...

Neděle, 14. února 2021, 13:33Odpovědět

Pár husic nilských vyseděl v mrazu mláďata na rybníce v Majetíně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.