Počasí dnes11 °C, zítra13 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Průzkum renomovaných vědců neprokázal šíření epidemie koronaviru v olomouckém obchodním centru Galerie Šantovka

Unikátní průzkum týmu brněnských vědců pod vedením profesora Omara Šerého neprokázal výskyt koronaviru v obchodním centru Galerie Šantovka v Olomouci. Odborný tým ve čtvrtek 17. února odebral za provozu více než pět desítek vzorků ze vzduchu a nejvíce frekventovaných míst jednoho z největších OC v Česku a nenašel jediný pozitivní vzorek. Průzkum tak v ČR vědeckými důkazy přispěl k laické diskusi o tom, zda jsou obchodní centra místem, kde lidem hrozí nákaza virem covid-19. „Nyní máme hmatatelný důkaz o tom, že prostředí obchodních center nepatří mezi riziková prostředí šíření nákazy koronaviru,“ konstatoval šéf Asociace nákupních center ČR Jan Kubíček.

Náročné šetření si objednala asociace poté, co profesor Šerý loni v prosinci stejným způsobem prověřoval jednu z brněnských poboček České pošty a ani tady nezjistil přítomnost nebezpečného viru. Neurobiolog a specialista na molekulární genetiku a DNA diagnostiku z Masarykovy univerzity ještě loni působil ve vládní Laboratorní skupině covid-19 a patřil ke kritikům letního rozvolnění restrikcí. Spolu s docentem Marianem Hajdúchem z olomouckého Ústavu molekulární a translační medicíny však vládní skupinu opustil kvůli neshodám na metodách testování a na protest proti odborné nepodloženosti řady politických rozhodnutí. Vědeckovýzkumný tým Omara Šerého se od té doby zaměřil mimo jiné na vzorkování vzduchu a povrchů s cílem objektivního prokazování přítomnosti koronaviru v nejrůznějších prostředích.

V Galerii Šantovka Šerého expertní tým prověřil přítomnost viru na desítkách vytipovaných frekventovaných míst: na madlech eskalátorů, ovládacích tlačítcích výtahů, klikách od kabin WC či ovládacích prvcích výdejových automatů parkovacích lístků. Zvláštní pozornost věnoval hojně navštěvovanému supermarketu Albert, kde prováděl stěry z madel nákupních vozíků, rukojetí košíků, tlačítek samoobslužných pokladen a z rukou pokladních. Speciální zařízení po celou otevírací dobu prodejny monitorovalo výskyt viru ve vzduchu. Pracovníci úklidu neprováděli celý den dezinfekci míst, kde se odebíraly stěry.

Výstupem prověřování je patnáctistránkový znalecký posudek, který konstatuje, že na žádném z prověřovaných míst nebyla shledána kontaminace virem SARS-COV-2. Zároveň chtělo vedení OC prověřit, kolik lidí přijíždí do Galerie Šantovka MHD. Přímo u vchodu do centra je zastávka tramvají MHD, kde zastavují linky jak z okrajových sídlišť, tak z hlavních nádraží ČD a busů a centra města. OC navštívilo 17. 2. celkem přes 10 000 osob, z toho bylo 59 % pěších a 41 % přijelo vozem. Pouhých 9 % přišlo vchodem u zastávky MHD Šantovka. I když mohli lidé použít jiné vzdálenější zastávky MHD, je z podstaty umístění a dostupnosti z různých koutů města právě tato zastávka nejfrekventovanější. Tento fakt nepřímo vyvrací tvrzení některých politiků, že otevření dalších prodejen by zásadně ovlivnilo mobilitu zákazníků obchodních center.

„Nyní disponujeme znaleckým posudkem od soudního znalce v oblasti zdravotnictví, který potvrdil, že prostředí obchodních center je bezpečné,“ komentoval výsledek prověrky předseda asociace Kubíček. Asociace při jednání s vládou dlouhodobě tvrdí, že nárůst počtu případů osob s onemocněním covid-19 s činností obchodních center nesouvisí a zvýšení rizika kontaminace v případě jejich otevření je minimální. „Zavedením povinného nošení respirátorů FFP2 se tento náš argument jen dále posiluje,“ doplnil k aktuální situaci Kubíček.

Přes veřejná ujištění ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka však vláda ani v pátek o avizovaném otevření obchodů od pondělka nerozhodla. Ekonomické dopady na celé odvětví přitom začínají být kritické, podle řady odborníků hrozí dominový efekt bankrotů firem vlivem druhotné platební neschopnosti. „Výsledky šetření objektivně prokázaly, že naše obchodní centrum je bezpečné. S bezdůvodným pokračováním restrikcí v rozporu s vědeckými důkazy nemůžeme souhlasit,“ komentoval situaci ředitel Galerie Šantovka Petr Navrátil.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky Olomouc, Šantovka, koronavirus, obchodní centrum, COVID-19, Česko, virus, pandemie covidu-19, Jan Kubíček, Omar Šerý, Česká pošta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průzkum renomovaných vědců neprokázal šíření epidemie koronaviru v olomouckém obchodním centru Galerie Šantovka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.