Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Povodí Moravy v březnu zahájí rekonstrukci Plumlovské přehrady

Povodí Moravy v březnu zahájí další etapu rekonstrukce vodní nádrže Plumlov na Prostějovsku, která zajistí bezpečný a spolehlivý provoz vodního díla i v případě desetitisícileté povodně. Modernizace přelivu a opevnění břehu bude stát 31 milionů korun a zabere 1,5 roku. Práce výrazně nenaruší rekreační sezonu na vodní nádrži. Novinářům to sdělil generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

"Smyslem připravovaných opatření je bezpečné převedení extrémních povodní a prodloužení životnosti plumlovské přehrady. Po 80 letech bezproblémového provozu si nádrž tyto úpravy zaslouží," uvedl Gargulák.

Přípravné práce začnou v březnu a potrvají do podzimu 2022. Modernizace si podle Garguláka vyžádá pouze částečné snížení hladiny, které je nezbytné i pro plánované práce na přemostění přítoku do vodní nádrže. Tuto stavební akci připravuje město Plumlov.

Vodní nádrž bude i při opravách dál sloužit rekreaci. "Průběh prací jsme velmi pečlivě naplánovali tak, aby nádrž mohla sloužit ke koupání a další rekreaci. Práce navíc koordinujeme s investiční akcí města Plumlov na přemostění přítoku do nádrže. Nádrž nebudeme vypouštět, pouze snížíme hladinu," uvedl investiční ředitel Povodí Moravy Tomáš Bělaška. Díky snížení hladiny zůstane při modernizaci v případě povodní zachována ochrana majetku a zdraví obyvatel pod hrází.

Hlavní funkcí vodního díla Plumlov je snižování povodňových průtoků a zlepšování minimálních průtoků říčky Hloučela v období sucha. Plumlovská přehrada byla kvůli čištění dna a opravě hráze v závěru roku 2009 vypuštěna a na podzim 2013 bylo po dokončení stavebních prací zahájeno její napouštění. Povodí Moravy do čištění dna a opravy hráze přehrady investovalo zhruba 270 milionů korun. Díky investici se zlepšila kvalita vody v přehradě.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto turistickyatlas.cz

Štítky ČR, rekreace, voda, stavby, Plumlov, Povodí Moravy (státní podnik), vodní nádrž, povodeň, Vodní nádrž Plumlov, přehrada, okres Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodí Moravy v březnu zahájí rekonstrukci Plumlovské přehrady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.