Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

O lyžařský areál Příčná u Zlatých Hor na Jesenicku zatím nikdo nemá zájem

Radnici ve Zlatých Horách na Jesenicku se zatím nepodařilo najít zájemce o lyžařský areál Příčná, který na začátku ledna nabídla k prodeji. Termín pro podání nabídek nyní vypršel a nikdo se nepřihlásil. Město bude o prodeji znovu jednat na zastupitelstvu.

Středisko Příčná vybudovaly Zlaté Hory za pomoci evropských dotací, poprvé se lyžařům otevřelo v březnu 2007 a v té době patřilo k jednomu z nejmodernějších areálů v zemi. Stavba přišla na více než 100 milionů korun, radnice nyní středisko nabízí za minimální prodejní cenu 36,8 milionu korun.

"Nikdo se zatím nepřihlásil. Předložíme další postup zastupitelům a areál zkusíme zřejmě dál nabízet za pomoci realitních kanceláří. Nejdříve to ale projednáme se zastupiteli," uvedl starosta Milan Rác. Doplnil, že zatím není důvod ke snížení nabízené ceny, město se spíš pokusí najít někoho, kdo by mu s prodejem lyžařského areálu pomohl.

Lyžařský areál se rozhodly Zlaté Hory prodat kvůli tomu, že předchozí nájemce, který areál provozoval sedm let, vypověděl loni na konci května smlouvu a město areál svými silami provozovat nechce.

Stavbu lyžařského areálu Příčná zahájilo město v srpnu 2006. Náklady na stavbu dosáhly 106 milionů korun bez DPH. Zhruba polovinu z částky tvořily evropské dotace a ministerstva pro místní rozvoj, zbytek zaplatila obec formou postoupení pohledávky.

V první fázi vznikly sjezdovka, lanové dráhy, systém umělého zasněžování, osvětlení, obslužných objektů, kanalizace či trafostanice. V plánu byla i druhá etapa s vybudováním druhé sjezdovky a další lanovky, která se už neuskutečnila. Rozšíření směrem na horu Příčnou však umožňují stavební povolení i územní plán.

Novým lyžařským areálem se čtyřsedačkovou lanovkou a sjezdovkou dlouhou 1200 metrů chtěly Zlaté Hory posílit cestovní ruch a zvýšit počet návštěvníků. V okolí tehdy podobné horské středisko nebylo. Areál navíc leží v blízkosti česko-polských hranic a provozovatelé očekávali, že Poláci budou tvořit až 80 procent návštěvníků. Vize se však nenaplnily.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto navstivtejeseniky.cz

Štítky ČR, správa, rekreace, Zlaté Hory, Jesenicko, lyžařské středisko, okres Jeseník, lanová dráha, sjezdovka, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O lyžařský areál Příčná u Zlatých Hor na Jesenicku zatím nikdo nemá zájem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.