Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Jeseníky zcela osiřely, turisty do hor nepustilo omezení pohybu

Jasná obloha a prázdné turistické trasy - takový pohled se dnes naskytl na vrcholové partie Jeseníků. Kvůli vládním opatřením omezujícím volný pohyb lidé do hor vyrazit nemohli. Panoramatické kamery tak dnes zcela ojediněle zabírají pouze přírodu a výhledy do okolí. Prázdno je podle jejich záběrů například na nejvyšší hoře Jeseníků, u vysílače Praděd, pusto je i na Ovčárně, potvrdil dnes Jiří Hejtmánek z jesenické horské služby. Podobná situace podle něj nastala při první vlně koronaviru loni v březnu, hory však tehdy osiřely jen na pár dnů.

Nezvyklý pohled nabízejí panoramatické kamery lidem nejen na Pradědu, ale i v řadě dalších lyžařských středisek, kam i přes uzavření lanovek dosud mířily davy turistů. "Dá se říci, že tady nikdo není, je tady úplně vymeteno - jak počasí, tak i lidi. Něco podobného jsme zažili loni 13. března. Lidé tehdy byli úplně vystrašení, prvních 14 dní tady nebyl vůbec nikdo. Pak jim otrnulo, začali se trousit skialpinisté a běžkaři," řekl dnes Hejtmánek.

Pusto je i na Pradědu, při striktním dodržení vládních nařízení se tam lidé ani dostat nemohou. Vrchol totiž leží v katastru obce Malá Morávka na Bruntálsku v Moravskoslezském kraji, přístupová cesta však k němu vede částečně i přes katastr Šumperska v Olomouckém kraji.

Podle provozního hotelu a restaurace Praděd Tomáše Hrazdila od rána lidé volají a ptají se, jak je to s tou "zakázanou zónou". Vzhledem k tomu, že na horách dnes nikdo není, uzavřeli i výdejní okénko. "Pokud by nějací výletníci dorazili, otevřeme ho, nenecháme je mrznout, ale počítáme s tím, že na tři týdny provoz utlumíme do minima," řekl Hrazdil. Podotkl, že pohled do přírody je nyní jak balzám na nervy, pro podnikatele je však smutný.

S horami se loučili o víkendu i lidé na sociální síti. Například ve skupině Výlety po Jesenicku a okolí sdíleli fotografie s poznámkami o "třítýdenní odstávce", se svými příznivci se loučili také rolbaři, kteří se po celou zimní sezónu starali o běžecké stopy v Jeseníkách. "Doba je teď taková jaká je. Po rozhodnutí a mnoha úvahách musím oznámit, že úprava u nás již probíhat nebude. Věřím že příští rok bude o to lepší a sejdeme se znovu v bílé stopě u nás na Červenohorském sedle," vzkázali v neděli běžkařům.

Nezvyklá bude následující tři týdny bez turistů i služba pro horské záchranáře, alespoň do doby, než se v horách zase objeví lidé. "Celkem se na to těším. Dnes kvůli začátku měsíce musíme dělat ještě všechny možné výkazy, ale můžeme chodit do terénu, proměřit v klidu lavinové svahy, bude to příjemné," uvedl Hejtmánek. Do zazimování je však podle něj ještě brzo. "Pokud to povolí, od dubna sem lidé zase najedou, budou lační a předpokládám, že i běžkařů bude ještě dost. I v dubnu se tady totiž dá na běžkách chodit," doplnil Hejtmánek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, zajímavosti, koronavirus, Jeseníky, běh na lyžích, Praděd, příroda, turistická stezka, videokamera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeseníky zcela osiřely, turisty do hor nepustilo omezení pohybu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.