Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Lékař z prostějovské nemocnice i přes roztroušenou sklerózu dál pomáhá pacientům

I přes závažnou diagnózu roztroušenou sklerózu lékař z prostějovské nemocnice Marek Bilik dál pomáhá pacientům. Nemoc dostal ve svých 39 letech a vyzkoušel jógu, akupunkturu nebo tradiční čínskou medicínu. Nyní mu pomohl až speciální neurostimulátor.

Doktorovi Bilikovi byla roztroušená skleróza diagnostikována v roce 2015. Ze začátku měl relativně dlouhé období bez příznaků, zhruba po čtyřech letech se však průběh nemoci rapidně zhoršil. Bilik začal mít problémy s chůzí. Zkrátila se vzdálenost, kterou byl schopen běžně ujít, a k tomu se přidalo zakopávání o špičku chodidla.

Bilik také nemohl ohnout dolní část pravé nohy a přidaly se potíže s krční a bederní páteří. To vše vedlo ke zvýšení celkové únavy, což začalo negativně ovlivňovat jeho psychický stav.

Marek Bilik kromě standardní léčby začal aktivně rehabilitovat, cvičil jógu a využíval akupunkturu nebo přípravky tradiční čínské medicíny. Jeho stav se bohužel nezlepšoval. Nová naděje přišla až loni, kdy si mohl vyzkoušet speciální neurostimulátor, který mu zapůjčilo rehabilitační oddělení prostějovské nemocnice.

„Přístroj mi umožnil plynulejší chůzi díky elektrickým impulsům, které aktivují svaly zvedající při pohybu špičku pravé nohy. Omezí se tím zakopávání. Další funkcí je asi pětiminutová stimulace prstů k obnovení normálního procesu chůze,“ raduje se z nového neurostimulátoru Marek Bilik.

Invaliditě bych se zatím velmi rád vyhnul

Každodení rehabilitace přinesla své ovoce. Zdravotní stav se zlepšil a některé příznaky nemoci se minimalizovaly. Bilik tak může dál pracovat na gynekologicko-porodnickém oddělení prostějovské nemocnice.

„Přístroj mi nyní umožnil prodloužit dobu, kdy budu moci poskytovat pacientům péči jak v ambulantním, tak i nemocničním prostředí. Doufám, že mi pomůže oddálit potíže spojené se změnami páteře v důsledku nesprávné chůze a snad i následnou částečnou nebo plnou invaliditu, které bych se jako dosud aktivní člověk velmi rád vyhnul,“ říká Marek Bilik.

Na přístroj mu 50 tisíci korunami přispěla Nadace Agel, pod kterou prostějovská nemocnice spadá. "Rehabilitační pomůcka panu Bilikovi výrazně usnadní jak profesní, tak osobní život,“ podotkla členka správní rady nadace Veronika Dostálová. Od roku 2011 nadace podpořila více než 1270 žadatelů částkou přesahující 32 milionů korun.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Agel

Štítky lékař, roztroušená skleróza, nemocnice, Prostějov, Agel, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., pacient, Veronika Dostálová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Antonin Klimčík

tento problém má celá vláda a nic se neděje

Neděle, 21. března 2021, 08:22Odpovědět

Lékař z prostějovské nemocnice i přes roztroušenou sklerózu dál pomáhá pacientům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.