Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Dnes má olomoucká Pevnost poznání premiéru na festivalu Týden mozku

Olomoucké interaktivní muzeum vědy Pevnost poznání se připojuje k festivalu Týden mozku Akademie věd České republiky. Letošní ročník se uskuteční on-line a nabídne řadu přednášek a aktivit pro odborníky i širokou veřejnost. Čtyři přednášky dnes mají premiéru na kanálu YouTube.

Přednášky vznikly ve spolupráci s vysokoškolskou pedagožkou a lektorkou paměti Ivanou Fellnerovou. S natáčením přednášek pomáhali studenti Univerzity Palackého, kteří u modelu mozku v expozici Rozum v hrsti názorně ukázali, jak jeho jednotlivé části fungují, a předvedli také interaktivní hry na trénování paměti, které si děti i dospělí mohou vyzkoušet doma.

"Budeme si netradičním způsobem povídat o paměti. Vysvětlíme, co to vlastně paměť je, a formou názorných animací si ukážeme, jak jednotlivé druhy paměti fungují a co se s jednotlivými složkami děje, když je mozek zasažen některými nemocemi. A nezapomeneme ani na zábavné testy," uvedla lektorka.

Pevnost poznání nabídne během festivalu přednášku na téma Jak (ne)funguje náš mozek, která popíše vlastnosti neuronu jako základní funkční jednotky nervového systému člověka. Druhá nese název Paměť a jak na ni vyzrát. "Formou zajímavého experimentu se studenty si ukážeme slabiny naší krátkodobé paměti a také způsob, jak lze tuto paměťovou křižovatku obelstít," uvedli zástupci muzea.

Třetí část s názvem Mozek dokonalý a chybující představí mozek jako nejvýkonnější, ale také nejzáhadnější orgán, který 24 hodin denně přijímá a vyhodnocuje desetitisíce informací, na základě nichž řídí celé lidské tělo.

Chybět nebude ani samotná prezentace modelu mozku. V popularizačním videu se diváci podívají přímo do jeho obřího modelu, který se nachází v expozici Rozum v hrsti. Originálním exponátem návštěvníky provede jeho autorka Ivana Fellnerová.

Týden mozku je festival nejnovějších objevů a trendů ve výzkumu mozku a v neurovědách. Tradici festivalu v České republice inicioval a založil český neurovědec profesor Josef Syka v roce 1998. Kompletní program Týdne mozku najdou zájemci na adrese www.tydenmozku.cz/festival.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Týden mozku

Štítky muzea, Pevnost poznání, věda, zdraví, Olomouc, festival, přednáška, Akademie věd České republiky, YouTube, Univerzita Palackého v Olomouci, Josef Syka, Česko, premiéra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes má olomoucká Pevnost poznání premiéru na festivalu Týden mozku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.