Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Prostějov nechá opravit kuchyň a kotelnu secesního Národního domu

Prostějovská radnice bude investovat zhruba 11 milionů korun do rekonstrukce kuchyně a kotelny Národního domu v centru města, který v posledních letech prochází rozsáhlou obnovou. Rada města už schválila zadání veřejné zakázky. Hotovo by mělo být v září.

"Veřejná zakázka tohoto roku bude rozdělena na dvě části. V té první budeme řešit rekonstrukci kuchyně a kotelny, tedy rekonstrukci zdroje tepla. Ve druhé části pak půjde o technické vybavení kuchyně," uvedl primátor Prostějova František Jura. Pro první část zakázky byla nabídkou oslovena šestice, pro druhou část pětice možných dodavatelů.

Práce na rekonstrukci kuchyně a kotelny Národního by podle Jury měly být zahájeny začátkem června. "Hotovo by pak mohlo být do konce září tohoto roku," podotkl Jura. Náklady platí město.

Národní dům v Prostějově je secesní památkou evropského významu, do jejíž obnovy radnice s pomocí evropských dotací investovala desítky milionů korun.

Budova patří k dominantám města. Byla postavena v letech 1905 až 1907 podle návrhu předního představitele české secese Jana Kotěry. Jeho úkolem bylo vybudovat kulturní a společenské centrum města s hospodou, divadlem i prostory pro spolky. Do podoby domu zasáhly výrazně úpravy z období druhé světové války, které do značné míry smazaly osobité rysy Kotěrova díla.

Sérii oprav Národního domu město zahájilo po roce 1989. Za posledních 20 let si postupná rekonstrukce jevištní techniky a interiéru vyžádala zhruba 90 milionů. Další desítky milionů korun stála oprava střechy, fasády a vnitřního zařízení budovy Národního domu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky Národní dům, památky, oprava, investice, Prostějov, kuchyně, kotelna, rekonstrukce, František Jura, Jan Kotěra, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov nechá opravit kuchyň a kotelnu secesního Národního domu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.