Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Olomoucká zoo otevře příští týden. Kvůli covidu přišla o 14 milionů

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce plánuje příští týden otevřít své brány návštěvníkům. Zhruba půlroční uzavření souviselo s vládními nařízeními vydanými kvůli pandemii koronaviru. Zahrada tak přišla na tržbách o více než 14 milionů korun.

"Čekáme ještě na písemné usnesení vlády," řekla mluvčí zoo Iveta Gronská. Provoz venkovních částí zoologických zahrad od pondělí 12. dubna povolila vláda včera. 

"Jsme rádi, že vláda aspoň k nějakému rozvolnění přistoupila. Jsme vděční za každý den otevření," uvedla Gronská, podle které nebude problém dodržet podmínku, že zoo budou moci naplnit nejvýše 20 procent kapacity. Návštěvnost bude olomoucká zoologická zahrada regulovat pomocí turniketů napojených na systém, který eviduje počet vstupů.

Gronská míní, že příští týden do zoo zavítá hodně návštěvníků. Zoo se v uplynulých měsících setkala s velkou podporou veřejnosti, která se promítla například ve sponzorování zvířat.

Zoologické a botanické zahrady jsou z rozhodnutí vlády v rámci protiepidemických opatření uzavřeny od 18. prosince. Na jaře nesměly fungovat od 13. března do 27. dubna a kvůli druhé vlně epidemie znovu od 9. října do 2. prosince. Provoz byl už dříve v rámci protiepidemických opatření limitován maximálním počtem návštěvníků nebo zákazem vstupu do pavilonů.

Za krmení zoo ročně utratí 6,5 milionu korun

Čtrnáctimilionová ztráta na tržbách znamená pro olomouckou zoologickou zahradu citelnou ránu. Roční rozpočet zoo činí 95 milionů korun, z toho 33 milionů poskytuje zoo město Olomouc, které je jejím zřizovatelem. Měsíční náklady zoologické zahrady činí zhruba osm milionů korun. Za krmení pro zvířata zoo utratí ročně 6,5 milionu korun.

"Náklady nelze nikterak zásadně snížit. Zvířata krmena být musí, energie v pavilonech omezit nelze a zaměstnance musí zoo taktéž zaplatit," uvedla mluvčí.

Olomoucká zoo letos dokončila rozšíření expozice věnované terarijních zvířatům o sedm nových terárií, dvě insektária a velkou nádrž. Modernizace této expozice s varany, užovkami, leguány a cizokrajným hmyzem stála bezmála 817 tisíc korun. Opraven byl také výběh s rysy, jehož součástí je nová vyhlídka pro návštěvníky.

Branami zoo na Svatém Kopečku loni prošlo o 54 752 lidí méně než v předchozím roce, dohromady za zvířaty zamířilo 293 457 lidí. Návštěvnost pod hranicí 300 tisíc zástupci zahrady zaznamenali naposledy před 25 lety. Na loňském propadu návštěvnosti se podepsala opatření k zamezení šíření koronaviru, kvůli kterým byla loni zahrada na čtyři měsíce uzavřena.

Olomoucká zoo má další mládě lemura. Chová je už téměř deset let

Olomoucká zoologická zahrada se může pochlubit dalším mládětem lemura kata. Lemury chová zoo od roku 2012, předtím je měla krátce začátkem 90. let. Tato cizokrajná zvířata se v zoo pravidelně rozmnožují, narodilo se už 37 mláďat. Poslední přišlo...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky zoo, koronavirus, opatření, vláda, Olomouc, zoologická zahrada, pandemie covidu-19, Svatý Kopeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká zoo otevře příští týden. Kvůli covidu přišla o 14 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.