Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Školy napříč krajem si ode dneška vyzvedávají u hasičů antigenní testy. Vystačí jim na dva týdny

Hasiči v Olomouckém kraji začali ve středu rozvážet do svých stanic čtvrt milionu antigenních testů určených pro školáky, kteří se mají mezi prvními vrátit od příštího týdne zpět do škol. Od hasičů si mají jednotlivé várky vyzvedávat dnes a v pátek na územních stanicích ředitelé škol. Podle mluvčí kraje Evy Knajblové by testy měly pokrýt nadcházející dva týdny. Ředitelé se již na testování pečlivě připravují, odehrávat se budou například v tělocvičnách či ve třídách.

Podle mluvčí hasičů Lucie Balážové dorazilo v úterý na olomouckou stanici 245.700 antigenních testů určených školám v Olomouckém kraji. „V úterý se přerozdělovaly a dnes se vezou na 13 stanic v kraji, které slouží zároveň jako výdejní místa. Během čtvrtku a pátku si je zde následně budou postupně během dopoledne vyzvedávat zástupci jednotlivých škol. Nejde o první takovouto akci během pandemie, takže vše jde podle plánu," uvedla Balážová.

U testování dětí budou učitelky i rodiče

Ředitelé škol dostali informaci k testům a jejich vyzvednutí přímo z krajského odboru školství a mládeže. Ředitele nyní čekají porady s pedagogy o tom, jak bude testování vypadat v praxi. „V pondělí nám nastoupí áčkové třídy, rodičům napíšu informace v pátek. Nemáme prostor pro postavení stanu před školou, první cesta dětí tak povede přímo do tělocvičny, kde se pod dohledem pedagogického pracovníka otestují," prohlásil ředitel Základní školy Mozartova Zbyněk Kundrum. Podle něj by se mohlo otestování stihnout do začátku vyučování, požádá zároveň rodiče, aby děti poslali do škol dříve.

V Základní škole Velká Dlážka v Přerově se má podle ředitele Martina Černého testování dětí odehrát ve třídách. „Uděláme to ve třídách, budou u toho učitelky a vychovatelky, které děti znají, přijít mohou i rodiče. Každou třídu pro jistotu rozdělíme ještě na dvě menší skupinky," prozradil ředitel školy.

Předškoláci bez roušek

Žáci prvního stupně základních škol se začnou do lavic vracet od pondělí 12. dubna, třídy se budou střídat po týdnech. Do školek zatím půjdou jen předškoláci, nemusejí nosit roušky. Rotační výuka na prvním stupni se nebude týkat malotřídek a škol do 75 dětí. Ty budou moci fungovat prezenčně bez střídání tříd. K prezenční výuce se vrátí také speciální školy.

Celkem je nyní podle dřívějších informací pro potřeby školství v celé zemi k dispozici asi 7,6 milionu testů. Pravidelné testy na covid-19 se budou prováděny dvakrát týdně, a to v pondělí a ve čtvrtek. Testovat se bude prostřednictvím samotestovacích sad s odběrem z přední části nosu. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) v úterý uvedl, že Správa státních hmotných rezerv má zajistit také nákup dalších antigenních testů na covid-19 pro školství do konce školního roku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ilustrační foto, HZS KHK

Štítky antigenní testy, Olomoucký kraj, školy, školáci, testování, rychlý antigenní test, ředitel školy, základní škola, Robert Plaga, ANO 2011, Správa státních hmotných rezerv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy napříč krajem si ode dneška vyzvedávají u hasičů antigenní testy. Vystačí jim na dva týdny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.