Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Pomoc bližním v nouzi. Arcidiecézní charita Olomouc poslala na Ukrajinu pět tun zdravotnického materiálu

Téměř pět tun materiální pomoci vypravila dnes Arcidiecézní charita v Olomouci (ACHO) na zhruba 800 kilometrů dlouhou cestu do ukrajinské Kolomyji. Kamion byl naložen především zdravotnickými potřebami, ale i oblečením pro děti i dospělé. Materiál bude distribuován do oblastních nemocnic i přímo potřebným lidem. Materiální pomoc vysílá ACHO na Ukrajinu pravidelně jednou ročně kromě loňska, kdy cestu zásilce zkřížila řada opatření kvůli pandemii koronaviru, řekla dnes ČTK mluvčí ACHO Dagmar Jurčíková.

Zdravotnický materiál nebo oblečení pro děti i dospělé

„Tak jako v minulých letech posíláme na Ukrajinu zejména zdravotnický materiál. Porodní lůžka, která zajistí větší komfort a bezpečí pro rodičky, CombiSety jejichž obsahem jsou základní pomůcky pro ambulantní vyšetření pacientů, nebo pleny pro imobilní pacienty a další potřebné vybavení," uvedla mluvčí ACHO. Oblastním nemocnicím a místním lidem zásilku rozdělí tamní charita. Součástí zásilky je také zubařské křeslo a rentgenové zařízení pro stomatologickou ordinaci v Ternopilu, doplnila mluvčí.

Do materiální pomoci určené potřebným na Ukrajině přispěla například lůžky a dalším zdravotnickým materiálem Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, dvě firmy dodaly pracovní obuv a z Centra materiální pomoci Charity Olomouc náklad doplnily oděvy pro děti i dospělé.

„Ukrajina se dlouhodobě potýká s nedostatečnou dostupností zdravotní péče. Chybí zde systém všeobecného zdravotního pojištění a dobrovolné zdravotní pojištění si může dovolit jen malá část lidí. Většina zdravotní péče je přímo hrazena pacienty a ti si vzhledem k vysoké nezaměstnanosti a celkově nízké životní úrovni v mnoha případech tuto péči nemohou dovolit," uvedla Jurčíková. Dodala, že současná pandemická krize situaci ještě zhoršuje.

Olomoucká charita pomohla lidem na Ukrajině už v minulosti

ACHO pomáhá na Ukrajině dlouhodobě, a to nejen materiálně, ale i finančními příspěvky na řadu projektů, které mají přispět k soběstačnosti při zajištění potravinové pomoci sociálně slabým lidem. Nedávno přispěla například charitě v ukrajinském Ternopilu na nákup mořičky osiva, která zvýší efektivitu pěstování plodin. V minulosti se podílela ACHO také na vybudování moštáren, na vzniku charitních jídelen a přispěla na vznik Borůvkové farmy v Bortnykách. Na Ukrajině pomáhala i v souvislosti s válečným konfliktem. ACHO také každoročně pořádá i sbírku Vánoční balíček pro ukrajinské sirotky, tímto způsobem již lidé z celé republiky obdarovali více než 3000 dětí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Arcidiecézní charita Olomouc

Štítky Arcidiecézní charita Olomouc, materiální pomoc, Ukrajina, materiál, charita, Olomouc, pandemie covidu-19, oblečení, Charita Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomoc bližním v nouzi. Arcidiecézní charita Olomouc poslala na Ukrajinu pět tun zdravotnického materiálu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.