Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Bouzov chce již v pondělí otevřít průvodcovskou trasu hradními příkopy

Nové výstavy i kulturní akce plánují na tuto sezonu správci nejnavštěvovanějších hradů v Olomouckém kraji. Památky sice přišly o hojně navštěvované velikonoční svátky, plán akcí však mají rozprostřený až do podzimu. Na Bouzově na Olomoucku se například chystají otevřít průvodcovskou trasu hradními příkopy již v pondělí.

Bouzov se kromě toho bude snažit nabídnout návštěvníkům všechny tradiční akce, jako je víkend s princeznou Šahrazád či Bouzovský mumraj. "Hrad zároveň chystá na září výstavu velkoplošných fotografií s názvem Bouzov 1895, jde o snímky z doby před zahájením a v průběhu přestavby hradu," uvedla kastelánka Zuzana Šulcová

Bouzov má běžně otevřeno od 1. března. "Pokud vše půjde dobře, 12. dubna otevřeme pro návštěvníky individuální prohlídku hradních příkopů," dodala kastelánka.

Sezonu na hradě Helfštýně bude letos provázet výstava sochaře, restaurátora, designéra a šperkaře Indry Steina, který představí své volné práce kombinující kov s jinými materiály i ukázky odlitků z barevných kovů technikou ztraceného vosku. Termín jejího otevření se přesunul na konec května.

"Příští týden převážíme exponáty z Brna na Helfštýn a začínáme s instalací," řekl kastelán Jan Lauro. Otazníky jsou nad podobou setkání uměleckých kovářů Hefaiston, které by měl hrad začít připravovat nejpozději od půli dubna. "Pokud jsem loni byl optimista, letos uspořádání něčeho tak mimořádného s celosvětovou účastí vlastně vůbec nevěřím," doplnil Lauro.

Hrad již přišel o novoroční výstup a velikonoční program, což znamená podle Laura ztrátu zhruba deseti procent návštěvnosti a výnosu ze vstupného ve stovkách tisíc korun.

Řadu akcí má v plánu hrad Šternberk. "Otázkou je, kdy přesně zahájíme sezonu. Na to zatím nejsme schopni odpovědět, což nás samozřejmě vůbec netěší," řekl zástupce hradu Jan Gottwald.

Na květen hrad plánuje Historickou kafírnu, v červnu by mělo na hrad poprvé zavítat Kino na kolečkách s filmovým promítáním pod širým nebem v areálu hradního parku. Prázdniny lemují akce pod názvem Léto na hradě s podvečerními prohlídkami, filmovými a divadelními představeními a koncerty. První polovinu prázdnin má zakončit Hradozámecká noc. Na srpen je naplánován například Víkend v kostýmech, koncert Voxela či divadlo.

I na hradě Šternberk se chystají zpřístupnit k individuální prohlídce prostory dolního nádvoří hradu a hradního parku, termín však zatím není znám.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní hrad Bouzov

Štítky hrad, sezona, akce, Bouzov, Olomoucký kraj, výstava, kulturní akce, Helfštýn, Hefaiston, Hradozámecká noc, Hrad Šternberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bouzov chce již v pondělí otevřít průvodcovskou trasu hradními příkopy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.