Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Za trestanci opět mohou návštěvy. Olomoucká věznice to umožnila po 150 dnech

Po 150 dnech se opět otevřely v olomoucké vazební věznici místnosti pro návštěvy. Režim pro ně však bude i nadále omezený a budou platit přísná hygienická opatření. Zájem je zatím na 40 procentech kapacity, nárůst očekávají ve věznici až v příštích týdnech, podobná situace je i ve věznici v Mírově na Šumpersku. Setkání s rodinou museli vězni oželet kvůli koronavirovým opatřením od 23. října. Osobní kontakt s nejbližšími nahrazovala komunikace přes aplikaci Skype.

Návštěvy za přísných hygienických podmínek

Návrat návštěv do věznic umožnilo uvolnění vládních opatření, které začalo platit ode dneška, na návštěvu za vězněnou osobou mohou přijít v jeden čas nejvýše dva lidé, ve věku nad 15 let je povinný respirátor. „Návštěvy budou probíhat za přepážkou bránící přenosu kapénkové infekce - plexisklem. Návštěvní prostory budou pravidelně dezinfikovány a pro všechny osoby bude k dispozici dezinfekce. Během návštěv bude platit zákaz konzumace potravin,“ řekla mluvčí olomoucké vazební věznice Eva Gürbüz.

Bez osobního setkání s nejbližšími se museli vězni obejít od 23. října, zákaz návštěv pocítili už i v první vlně pandemie. Podle zástupců věznice jsou přitom pro vězněné důležitým prvkem. „Zvláště v dnešní době již dlouho trvající pandemie vnímáme absenci návštěv a znemožnění přímého kontaktu s osobami blízkými jako silně frustrující situaci,“ uvedla mluvčí. Podle ní to vede k úzkosti vězněných a kromě stesku z odloučení zvyšuje obavy o stav a zdraví jejich blízkých, doplnila.

Den s dozorcem v olomoucké věznici: Olomouc je mezi českými věznicemi top

Myslel jsem si, že se mi něco podobného nikdy nemůže stát, ale je to tak. Dnes o půl sedmé ráno jsem stál před Vazební věznicí v Olomouci a čekal jsem, až si mě odvedou dovnitř. Naštěstí si mě odvedli dovnitř jen proto, abych mohl zmapovat, jak...

Návštěvy dosud úspěšně suplovala aplikace Skype

Kvůli mimořádným opatřením byl vězňům v minulých týdnech umožněn častější telefonní kontakt a také možnost komunikace přes Skype, díky které mohli vidět svou rodinu pohromadě v prostředí domova. „I když jsou ode dneška povoleny omezené návštěvy, o zrušení možnosti realizace projektu Skype návštěva v tuto chvíli neuvažujeme,“ uvedla mluvčí. S nejbližšími v této době skypovali i vězni v Mírově na Šumpersku. „Projekt Skype-návštěva je ve věznici hodně využíván a vězněné osoby jej vnímají velmi kladně. Svoji rodinu mohou vidět pohromadě v prostředí domova. O zrušení možnosti realizace Skype-návštěvy není v tuto chvíli uvažováno,“ řekl mluvčí věznice František Richter.

S uvolněním vládních opatření zatím nápor návštěvníků v olomoucké vazební věznici, kde je nyní 195 vězněných osob, nepociťují, zájem je od tohoto týdne zhruba na 40 procentech kapacity, větší zájem očekávají až v následujících týdnech, dodala mluvčí. Podobná situace je i na Mírově, kde je aktuálně 418 vězňů. „Zájem o avizované návštěvy je, ale vše bude ovlivněno tím, jak budou vězněné osoby a hlavně jejich osoby blízké reagovat na možnost se návštěvy fyzicky zúčastnit, což je někdy nereálné vlivem pracovního vztahu nebo dojezdu z místa bydliště,“ doplnil mluvčí věznice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky věznice, koronavirus, návštěvy, Olomouc, návštěva, Skype, vazební věznice, Mírov, rodina, okres Šumperk, František Richter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za trestanci opět mohou návštěvy. Olomoucká věznice to umožnila po 150 dnech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.