Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Ochránci obnovili u pískovny v Nákle prostor pro vzácnou přesličku

Ochránci přírody obnovili u pískovny v Nákle na Olomoucku prostor pro silně ohroženou přesličku cídivku různobarvou. Zdejší populace této přesličky patřila k největším v Česku, avšak postupně ji z lokality na břehu pískovny začal vytlačovat rákos a náletové dřeviny.

"Cídivka různobarvá potřebuje ke svému životu vlhké lokality s nezapojeným porostem. Typickým místem výskytu byly písčité a štěrkové náplavy řek, pravidelně přeplavované a neustále se měnící, takže nikdy nezarůstající vyšší vegetací. Jenže tyto biotopy v důsledku regulace řek z naší krajiny téměř zmizely," uvedl Jan Moravec z Českého svazu ochránců přírody.

Nyní tato přeslička v Česku přežívá zejména na místech vytvořených člověkem při těžbě a zpracování nerostných surovin, jako jsou cihelny, štěrkovny či odkaliště, která svým charakterem připomínají říční náplavy. Tato místa ale nejsou pravidelně zaplavována vodou, takže postupně zarůstají vyšší vegetací, a cídivka mizí.

Stejný osud čekal tuto přesličku u štěrkopískovny v Nákle. "Zdejší populace patřila k největším u nás, avšak postupně ji začal vytlačovat rákos a náletové dřeviny," řekl Moravec.

I když ochránci přírody v roce 2018 u pískovny odstranili náletové dřeviny a místo pravidelně kosili, tak tyto zásahy byly nedostatečné a přeslička postupně ustupovala vyšším rostlinám. Terén byl proto upraven tak, aby cídivce různobarvé vyhovoval. Zároveň bylo vytvořeno i několik tůní vhodných pro rozmnožování obojživelníků a vodního hmyzu.

"Náklo je již druhou lokalitou cídivky, který svaz díky finanční pomoci Nadačního fondu Veolia pomohl. Na přelomu roku byla zakoupena část jedné z východočeských lokalit této vzácné přesličky, a to bývalé odkaliště Jívka. I zde se chystá radikální zásah umožňující posílení populace tohoto klenotu naší přírody," dodal Moravec.

Cídivka různobarvá je nenápadná rostlina, která dorůstá výšky několika desítek centimetrů. Na rozdíl od běžných přesliček, připomínajících malé stromečky, cídivka má lodyhy nevětvené. Cídivka různobarevná je zákonem chráněný druh, v červeném seznamu ohrožených druhů je v kategorii silně ohrožených. Na území České republiky se nyní vyskytuje na zhruba třech desítkách míst.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bartosz Cuber

Štítky přeslička, příroda, pískovna, Náklo, Olomoucko, dřevina, Česko, Jan Moravec, Olomoucký kraj, Český svaz ochránců přírody, Nadační fond Veolia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochránci obnovili u pískovny v Nákle prostor pro vzácnou přesličku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.