Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Při hloubení bazénu muž vykopal na zahradě kostru chlapce starou tisíc let

Asi tisíc let starou kostru zhruba dvanáctiletého chlapce vykopal v Kralicích na Hané na Prostějovsku majitel zahrady při hloubení bazénu. Hrob pochází z období mladší doby hradištní a podle archeologů bude bezpochyby součástí většího středověkého pohřebiště.

Majitel zahrady nález lidských kostí nejprve ohlásil na policii. 

"Z prvotního ohledání místa bylo zřejmé, že se jedná o nález archeologické povahy," potvrdil však Pavel Fojtík z prostějovské pobočky Ústavu archeologické a památkové péče Brno. 

Oválný hrob byl v hloubce 80 centimetrů pod povrchem. "Obsahoval skelet adolescentního jedince, jehož věk lze předběžně odhadnout na 12 a více let. Tělo bylo uloženo v natažené poloze na zádech s rukama těsně podél těla. Můžeme tak usuzovat na pevné stažení do pohřebního roucha s orientací ve směru SZ hlava a JV nohy. Uplatněný pohřební ritus a charakter terénní situace dovolují hovořit o raně středověkém hrobu pravděpodobně z 11. až ze začátku 12. století, tedy z období mladší doby hradištní," popsal nález Fojtík.

Hrob bude podle něho bezpochyby součástí většího pohřebiště, o kterém hovoří první strohé písemné zmínky o Kralicích na Hané z roku 1225. Z 13. století pak archeologové mají písemné doklady o kralické faře, kterou získali kanovníci brněnského svatopetrského kolegiátního chrámu. Z roku 1304 jsou první doklady o existenci Kralic jako trhové vsi.

Nález středověkých hrobů není v této lokalitě výjimkou. "Na jiném místě u Kralic na Hané byly již koncem 19. století náhodně objevovány kostrové hroby obsahující keramické nádoby a šperky z období Velké Moravy. Jiné hroby zde poskytly mladohradištní esovité záušnice a stříbrnou minci olomouckého údělného knížete Vratislava I., který žil v letech 1058 až 1061," podotkl archeolog Fojtík.

Všechny tyto nálezy podle něho potvrzují existenci raně středověké osady rozložené zřejmě v prostoru dnešních Kralic na Hané. Jde o lokalitu v oblasti křížení významných obchodních tras.

Ve směru ze severu k jihu je to starobylá Jantarová stezka spojující Pobaltí s jihem Evropy a ve směru od západu k východu pak euroasijská magistrála na trase Řezno, Praha, Olomouc, Rurikovská Rus a dál po Hedvábné stezce.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ÚAPP

Štítky kostra, chlapec, středověk, zahrada, bazén, archeologie, Kralice na Hané, Pavel Fojtík, okres Prostějov, Brno, Hedvábná stezka, Evropa, Vratislav I. Český

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při hloubení bazénu muž vykopal na zahradě kostru chlapce starou tisíc let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.