Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Krmení malých zoborožců v olomoucké zoo připomínalo maňáskové divadlo

Maňáskové divadlo připomínalo krmení dvou mláďat zoborožců kaferských, která se v březnu vylíhla v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. Zoolog Jan Kirner při krmení ptáčat nosil na hlavě černou kuklu a na ruce měl nasazeného maňáska v podobě hlavy dospělého zoborožce, aby co nejvěrohodněji napodobil příslušníka tohoto druhu.

Použití kukly a maňáska v podobě dospělého zoborožce bylo podle mluvčí zoo Ivety Gronské důležité kvůli tomu, že ptáci si v útlém věku zafixují osobu nebo předmět, se kterým přicházejí často do kontaktu. Ošetřovatelé při krmení dvou mláďat zoborožců pro jistotu v pozadí pouštěli i hlasy dospělých ptáků.

"Hraním tohoto loutkového divadla zvýšíme šance našich mláďat na zapojení do přirozené reprodukce. To by bylo nanejvýš žádoucí, protože náš chovný pár pochází z volné přírody, odkud k nám v 90. letech přišel," uvedla Gronská.

Každodenní péče o mláďata se vyplatila a ptáčata už spořádala notnou porci myšat a povyrostla. "V těchto dnech se píše více než měsíc jejich života a z pouhých 50 gramů po vylíhnutí se mláďata dostala na více než 2,5 kilogramu a pomalu se začínají přes pletivo seznamovat s rodiči," podotkla Gronská.

Zoborožec kaferský je největším druhem zoborožce. Tito černí afričtí ptáci se sytě červenými kožními laloky na krku se v malých rodinných skupinkách potloukají buší. Létají jen tehdy, pokud je to nutné, například při útoku predátora. Jinak preferují pohyb po zemi, kde pátrají po hmyzu, plazech nebo jiných drobných obratlovcích, kteří jim slouží jako nejčastější potrava.

Zoborožce kaferské chová olomoucká zahrada od roku 1993. "Tímto odchovem navazuje zahrada na éru úspěšných odchovů za působení chovatele Romana Mieslera, který byl při tom nynějším metodicky velmi nápomocným," uvedla Gronská.

Zvířata v olomoucké zoo dostala pro zábavu staré hasičské hadice

Olomoucká zoologická zahrada dostala od města tři desítky vyřazených hasičských hadic, které ošetřovatelé promění v houpačky a různé propletence pro chovaná zvířata. Staré hadice používaly sbory dobrovolných hasičů v Olomouci a už jim ve...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky zoborožci, příroda, ptáci, zoo, Olomouc, divadlo, Svatý Kopeček, zoologická zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krmení malých zoborožců v olomoucké zoo připomínalo maňáskové divadlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.