Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Zvířata v olomoucké zoo dostala pro zábavu staré hasičské hadice

Olomoucká zoologická zahrada dostala od města tři desítky vyřazených hasičských hadic, které ošetřovatelé promění v houpačky a různé propletence pro chovaná zvířata. Staré hadice používaly sbory dobrovolných hasičů v Olomouci a už jim ve zbrojnicích zbytečně zabíraly místo.

"Darované hadice využijí především primáti," řekla mluvčí zoo Iveta Gronská.

"Vedení Zoo Olomouc se na nás obrátilo s prosbou, zda takový materiál nemůžeme sehnat. Oslovili jsme proto olomoucké dobrovolné hasiče, ti udělali revizi svých zásob a našlo se 35 starších vysloužilých hadic, které určitě ještě odvedou dobrou službu mezi zvířaty," uvedl primátorův náměstek Martin Major (ODS).

Na sbírce se podílely sbory hasičů z Černovíru, Droždína, Chomoutova, Chválkovic a Radíkova.

"Z hasičských hadic se pro zvířata vyrábí nejrůznější bezpečné houpačky, jakož i různé pletence, do nichž se uschovává zvířatům potrava, kterou následně hledají," podotkla Gronská.

Doby, kdy se zvířata pohybovala v holých klecích bez jakékoliv přírodniny, jsou podle Gronské minulostí. "Dnes zahrady dbají na to, aby připodobnily výběhy co nejvíce prostředí, v němž zvířata žijí ve volné přírodě," uvedla.

Olomoucká zoo na ploše 42 hektarů chová čtyři sta druhů zvířat a ošetřovatelé pečují o více než 1700 jedinců. Zřizovatelem zahrady je olomoucký magistrát, který dotuje její provoz. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá zhruba půlku částky potřebné na provoz.

Branami zoo na Svatém Kopečku loni prošlo o 54 752 lidí méně než v předchozím roce, dohromady za zvířaty zamířilo 293 457 lidí. Návštěvnost pod hranicí 300 tisíc zástupci zahrady zaznamenali naposledy před 25 lety. Na loňském propadu návštěvnosti se podepsala opatření k zamezení šíření koronaviru, kvůli kterým byla zahrada čtyři měsíce uzavřena.

Olomoucká zoo má další mládě lemura. Chová je už téměř deset let

Olomoucká zoologická zahrada se může pochlubit dalším mládětem lemura kata. Lemury chová zoo od roku 2012, předtím je měla krátce začátkem 90. let. Tato cizokrajná zvířata se v zoo pravidelně rozmnožují, narodilo se už 37 mláďat. Poslední přišlo...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky hasiči, hadice, primáti, zoo, Olomouc, zahrada, sbor dobrovolných hasičů, houpačka, Zoologická zahrada Olomouc, ODS, Martin Major, zábava, Radíkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvířata v olomoucké zoo dostala pro zábavu staré hasičské hadice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.