Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

VIDEO: Papírový model prostějovského židovského ghetta se rozrůstá

Nejnovějším přírůstkem v papírovém modelu uliček bývalého židovského ghetta v Prostějově je Ehrenstammův dům. V minulosti zabíral dvě ulice, dnešní Uprkovu a Hradební. Unikátní papírový model židovských uliček, z nichž většina už dávno nestojí, vytváří člen spolku Hanácký Jeruzalém Jan Lázna.

V Prostějově bylo v minulosti po Mikulovu druhé největší židovské ghetto na Moravě. Židé se zásadně podíleli na rozvoji města, které proslavila řada významných rodáků. V Prostějově se například narodil světoznámý filosof a zakladatel fenomenologie Edmund Husserl.

Většina obyvatel židovského původu obývala ghetto v centru města, které dnes až na pár domů již nestojí. Člen spolku Hanácký Jeruzalém Jan Lázna už několik měsíců pracuje na papírovém modelu židovských uliček, které jsou věrnou kopií bývalého ghetta.

"Snažím se opravdu dosáhnout co největší historické přesnosti, kdyby se jednou model naskenoval a zdigitalizoval, aby zůstal pro budoucí generace," řekl Lázna na videoportálu prostějovské radnice.

Nejnovějším přírůstkem je Ehrenstammův dům, který zabírá dvě ulice, dnešní Uprkovu a Hradební. "Domky z někdejšího židovského ghetta pomalu ožívají. Většinu z nich už sice nenajdeme, ale některé stále stojí. Časem je budeme moci porovnat s dobovými fotografiemi," uvedla členka spolku Hanácký Jeruzalém Jana Gáborová.

Na podzim roku 2018 spolek ve spolupráci s Muzeem a galerií v Prostějově uspořádal svoji první výstavu v galerii Špalíček. Shodou okolností to byl bývalý obecní židovský dům v dnešní Uprkově ulici. Výstava nesla název Zmizelé a znovuobjevené židovské město a rodící se papírový model jižní části někdejšího ghetta, prvních pár domů a parčík, zde byl k vidění poprvé.

"Člen spolku Jan Lázna nyní s výrobou pokročil. Model vytváří z archivních plánů a fotografií. V současné době se probírá plány domů v ulicích Uprkova, Kostelní, Hradební, Koželuhova a Křížkovského," dodala Gáborová.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hanácký Jeruzalém

Štítky model, papír, židovské ghetto, uličky, Hanácký Jeruzalém, Prostějov, dům, Jeruzalém, Edmund Husserl, Jana Gáborová, Morava, Mikulov, Muzeum a galerie v Prostějově

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Papírový model prostějovského židovského ghetta se rozrůstá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.