Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

V Jeseníkách spustí lanovku na Ramzové, příští víkend se připojí i Kouty

Po několika měsících nucené odstávky se budou moci ode dneška turisté znovu nechat vyvést lanovkou z Ramzové na Šerák. Středisko je jedním z prvních v Jeseníkách, které chce hned využít uvolnění koronavirových opatření. Příští víkend by se měla spustit také lanovka v Koutech. Ostatní areály zatím vyčkávají, provoz lanovek plánují později nebo až v létě. Například na Kopřivné je místy stále po kolena sněhu.

"Od pondělí lanovku spouštíme, pojedeme každý den. V květnu počítáme s tím, že denně vyvezeme tak sto nebo 200 lidí. Nebudou školní výlety, které se nepořádají, stejně tak se nepořádají ani výlety seniorů. Myslím ale, že národ je natěšený na to, aby mohl kamkoli vyrazit, takže v pátek, sobotu a neděli bude návštěvnost silnější," řekla za středisko Ramzová Karla Treu.

Turisté budou mít k dispozici okénko na Šeráku a na přestupní stanici na Čerňavě se chystají před víkendem otevřít i okénko v cukrárně. "Jak bude přibývat lidí, budeme provoz hospod rozšiřovat," doplnila Treu.

Příští víkend by se měla otevřít lanovka v Koutech. Vyveze turisty k výchozím trasám po hřebenech hor a k cestě na Dlouhé stráně, na exkurzi do útrob přečerpávací vodní elektrárny se však lidé ještě nedostanou.

"Poslední exkurze byly v říjnu 2020. Vzhledem k tomu, že elektrárna Dlouhé stráně je součástí kritické infrastruktury státu, platí u nás přísnější pravidla než například v muzeích nebo zámcích. Termín obnovení exkurzí proto zatím nebyl stanoven, rozhodneme se až podle dalšího vývoje epidemické situace," řekl mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Ostatní střediska zatím lanovky v nejbližších dnech v Jeseníkách spouštět nebudou. Chystají se až na letní sezonu.

"Zatím ji určitě spouštět nebudeme. Plánujeme první víkend v červnu udělat otevření sezony, ale vše se bude řídit podle toho, co nám dovolí. My máme na Kopřivné ještě na některých místech po kolena sněhu, takže toho moc dělat nemůžeme," řekl provozní ředitel areálu Luboš Švrček.

Areál dosud kvůli restrikcím v zimní sezoně vyčíslil ztráty na desítky milionů korun. "Letní sezona nás nezahojí, ale je pro nás také důležitá," doplnil Švrček.

Lanovku zatím nespustí ani na Kraličáku. Podle mluvčí areálu Petry Křížkové se zatím připravují na letní sezónu. Podle zkušeností z areálu by turistů nyní nepřijelo tolik, aby spuštění lanovky dávalo ekonomický smysl. "Lanovku s velkou pravděpodobností budeme spouštět na letní sezonu, o letních prázdninách by měla jet každý den," uvedla Křížková.

Lanové dráhy byly v tuzemsku uzavřeny v souvislosti s novým vládním opatřením od konce ledna, využít je tak již nemohli ani pěší či běžkaři. Například na Kraličáku tak byla dosud nová šestisedačková lanovka v provozu pouze několik dnů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky lanovka, rekreace, koronavirus, hory, Jeseníky, lanová dráha, léto, Kouty (hrad), Kopřivná, Šerák, Petra Křížková, Dlouhé stráně, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jeseníkách spustí lanovku na Ramzové, příští víkend se připojí i Kouty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.