Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Rodina, dobré jídlo, Olomouc, láska. Bistro DaG otevírá

PR článek

Několik málo "běžných slov" (nebo i hashtagů), po jejichž přečtení si možná pomyslíte, že už víte vše. Tenhle příběh je však mnohem barvitější a rozhodně ještě nekončí. Na počátku bylo... jídlo, vlastně láska k dobrému jídlu.

Babiččina poctivá kuchyně, skvělé bramborové placky s povidly, čerstvé jahody ze zahrádky ještě s hlínou pěkně rovnou do pusy, stará kuchařka z dob první republiky s ručně vepsanými poznámkami. Základ skvělý, přesto Jana a Iva, matka s dcerou (vzhledem spíše jako sestry) měly chuť objevovat nové a méně známé suroviny, o kterých se dozvídaly z časopisů o vaření, které v té době byly v rozmachu. Frčela éra bio potravin a všeho „bez éček“.  

Postupem času si vyzkoušely i další výživové směry, makrobiotiku, bezlepkovou stravu apod., seznámily se se současnými partnery a nakonec si každý z této rodiny našel, jaký způsob stravování mu vyhovuje nejvíce. Je tak mezi nimi vegetarián, masožravec, všežravec i fanda low carb (nízkosacharidové) stravy. V čem jsou ale všichni zajedno, je kvalita potravin a co nejmenší podíl průmyslově zpracovaných výrobků. Nejraději by si připravovali všechno sami. Někdy ale není času nazbyt a ocení, když jim někdo pomůže a dá nám skvělé jídlo až pod nos.

„Nebylo pro nás jednoduché najít místo, kde by nám chutnalo, cítili jsme se dobře a zároveň si byli jisti kvalitou surovin a poctivostí. Rozhodli jsme se proto takové místo vytvořit. Místo, kde se budeme cítit dobře nejen my, ale také naši zákazníci, nebudeme muset volit kompromis mezi kvalitou a chutí a kam se budou naši hosté rádi vracet, protože kromě zlatých stálic je vždy překvapíme něčím novým. Úsměv a dobrou náladu u nás ale naleznou vždy," vzpomíná majitelka Jana, která během naší návštěvy stíhá doplňovat vitrínu, ve které se na nás smějí kakaové pečené koblížky s oříškovou drobenkou a s úsměvem vítat první dnešní zákazníky. Místo, které společnými silami vytvořili, se jmenuje Bistro DaG a vzniklo hned vedle Restaurace Goliáš na třídě 1. máje v Olomouci, kousek od Náměstí Republiky. 

Kromě zmíněných muffinů, které tady pečou a smaží každý den a příchutě prakticky denně obměňují, vidíme i další laskominy sladké i slané, špenátový quiche, lněný chlebík s avokádovou pomazánkou, roládu s mascarpone krémem a jahodami a mnoho jiného. Na tabuli rukou psaná nabídka denních specialit a vedle potom vytištěna stálá nabídka čítající polévku, hlavní jídla i přílohu. U jednotlivých chodů vidíme zkratky LC, V, ... které nám nic neříkají (V jaké vítězný burger), poprosíme tedy o vysvětlení. "Zmiňovala jsem, že v naší rodině má každý rád trošku jiný styl jídel a není pro nás jednoduché zajít někam do podniku, kde bychom si všichni vybrali a pochutnali si. Napadlo nás, že možná více lidí řeší obdobný problém, proto jsme naši nabídku nevyhraňovali a snažili se, aby si u nás vybral každý. Tedy každý, komu záleží na zdraví, chuti a kvalitě. Mně osobně vyhovuje strava s nižším podílem sacharidů, tzv. low carb, odtud tedy označení LC u některých jídel. Tyto pokrmy připravuji převážně já včetně čerstvého pečiva, které peču také v souladu s pravidly low carb stravy a protože jsou bez lepku, mohou je i celiatici. Mimochodem, vysvětlivky jsou uvedeny v horní části tabule,“ přesuneme zrak a opravdu vidíme vypsaný význam zmiňovaných zkratek (ale kdo si toho má všimnout, když ho hypnotizují lokše s trhaným vepřovým masem, nakládanou cibulí a pikantní domácí remuládou). Majitelka pokračuje "Písmeno V označuje veganská jídla a připravuje je naše šikovná pravá ruka Radka. Vše se snažíme dělat od základu sami, pyré na dýňový dort, pečivo, manžel peče podmáslový chléb, fermentujeme limonády pomocí Tibi krystalků. Některé produkty kupujeme hotové, jako třeba přírodní mošt z Vilémova, džemy a sirupy bez konzervantů z Marmeládového mlýna, ale vždy je pro nás důležitá kvalita a přístup dodavatele. Musí být vidět, že do toho vložil srdce, stejně jako my." 

Že se majitelé zamýšlí nad každou drobností a záleží jim na původu, udržitelném přístupu a celkově zdraví, dokládá i využívání ekologických obalů, příborů a brček. Tibi limonádu vám načepují do skleněné lahve (pokud si však řeknete, mají v záloze i lehčí plastové) nebo si můžete donést vlastní nádobu.

Na začátku jsme zmiňovali, že tento příběh se stále ještě píše. Vizionářem je v Bistru DaG především dcera Iva, která aktuálně spouští e-shop , díky kterému si budou moci zákazníci vychutnat jejich dobroty, i když se zrovna nebudou moci zastavit osobně nebo naopak si budou chtít jídlo objednat předem a mít tak jistotu, že jim je někdo nesní dřív. Na e-shopu bude možno také brzy nakoupit výrobky od spolupracujících dodavatelů, takže k chlebu s domácí pomazánkou přihodit třeba kefír nebo k sobotní snídani kytičku růží.

Podle Ivy bude dalším úkolem vylepšení vzhledu jídel a kvalita fotek. „Prioritou je pro nás chuť, poctivost a kvalita surovin. Ale víme, že se jí i očima a v dnešní době také přes fotky na Instagramu.“

Také prý chtějí zapracovat na skladbě a rozsahu nabídky a sladit co možná nejvíc vlastní směr a přání zákazníků.

My si rozhodně přejeme ještě na porovnání jeden koblížek s vanilkovým krémem a kávou od usměvavé obsluhy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky jídlo, Olomouc, láska, jahoda, strava, chléb, povidla, bramborová placka, limonáda, pečivo, kobliha, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodina, dobré jídlo, Olomouc, láska. Bistro DaG otevírá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.