Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Na okraji Přerova archeologové našli stopy prvních zemědělců z neolitu

Při průzkumu plochy budoucího parkoviště v areálu přerovské nemocnice archeologové našly stopy prvních zemědělců z neolitu. Na místě vykopali například neolitickou keramiku nebo kusy kamenných nástrojů. Za unikátní považují drobnou zlatou keltskou minci.

Hlavní plochu budoucího parkoviště v Dvořákově ulici odborníci zkoumali od konce loňského roku a tento týden ji předali stavbařům. Výzkum bude nyní pokračovat na okrajových částech.

"Průběžné výsledky záchranného archeologického výzkumu výrazně rozšiřují naše dosavadní znalosti o rozsahu a intenzitě osídlení této části města Přerova. Vzhledem k výhodné poloze nad řekou Bečvou, poblíž hrany staré říční terasy, tuto lokalitu v průběhu uplynulých tisíciletí naši předkové opakovaně vyhledávali," uvedl archeolog Zdeněk Schenk.

Osídlení oblasti prvními zemědělci z doby neolitu dokládají podle Schenka především fragmenty neolitické tenkostěnné a silnostěnné keramiky, jejichž charakteristická výzdoba umožňuje datovat neolitické sídliště zachycené v areálu přerovské nemocnice do mladšího, druhého stupně kultury s lineární keramikou (období 5600 až 4900 př.n.l).

"V tomto období zakládali první zemědělci své osady v prostoru bečevské části Moravské brány, což dokládají archeologické nálezy na katastrálních územích obcí Bohuslávky, Lipník nad Bečvou, Loučka, Předmostí, Prosenice, Sušice či Veselíčko," doplnil Schenk.

Z této doby archeologové zachránili na místě také několik kusů kamenné štípané industrie. Nástroje byly zhotoveny ze silicitu krakovsko-čenstochovské jury, jehož primární zdroje se nachází v oblasti jižního Polska.

Nález keltské zlaté mince je unikátní

Odborníci na místě objevili i stopy po keltském osídlení, které spadá do mladší doby železné. Šlo o několik zlomků keltských nádob vytáčených na kruhu a zdobených svislými rýhami.

"Prostřednictvím detektoru kovů se podařilo zachránit rovněž torzo bronzové spony, která sloužila jako spínadlo oděvu. Za unikátní lze považovat nález drobné keltské zlaté mince, v rámci Přerova představuje unikátní ojedinělý nález," doplnil Schenk.

Zkoumaná plocha skrývala také množství fragmentů keramických nádob z mladší doby hradištní. Jejich koncentrace v prostoru dnešního areálu nemocnice a v lokalitě "Za kapličkou" podle odborníků naznačuje, že zde před 1000 lety stávala osada, která byla součástí vnějšího prstence sídlišť raně středověké sídelní aglomerace vznikající postupně kolem centrálního hradiště situovaného v prostoru dnešního přerovského Horního náměstí.

Z novodobých kovových předmětů nalezených za pomoci detektorů kovů si na konto odborníci připsali také nález mosazného štítku s logem přerovské firmy Arnolda Friedricha, která ve městě působila v období Rakouska-Uherska na počátku 20. století.

Při hloubení bazénu muž vykopal na zahradě kostru chlapce starou tisíc let

Asi tisíc let starou kostru zhruba dvanáctiletého chlapce vykopal v Kralicích na Hané na Prostějovsku majitel zahrady při hloubení bazénu. Hrob pochází z období mladší doby hradištní a podle archeologů bude bezpochyby součástí většího...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky archeolog, neolit, keramika, mince, vykopávky, Přerov, nemocnice, Bečva, Polsko, Arnold Friedrich, Rakousko-Uhersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na okraji Přerova archeologové našli stopy prvních zemědělců z neolitu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.