Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Sloup Nejsvětější Trojice dnes zrůžoví. Akce upozorní na nebezpečí mozkové mrtvice

Také Olomouc se dnes připojí ke Světovému dni boje proti mozkové mrtvici. V této celorepublikové akci se města zapojují tak, že svoje dominanty nasvítí růžovou barvou. V Olomouci budou nasvícené radnice, Sloup Nejsvětější Trojice a Galerie města Olomouce.

Cévní mozková příhoda je celosvětově třetí nejčastější příčinou úmrtí. V případě zasažení mrtvicí je nutná okamžitá lékařská pomoc.

Všechny dominanty se ve městech rozsvítí ve stejný čas – v 17:00 a růžově budou svítit až do sobotní půlnoci.

Kromě Olomouce se zapojí třeba i Praha s osvíceným Tančícím domem, radnice v Karlových Varech, stejně jako ve Zlíně, dále pak Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem, balkon Mahenova divadla v Brně nebo Morový sloup na náměstí v Jihlavě.

Proč zrovna růžová?

Růžová je barvou projektu Čas je mozek, jehož posláním je informovat širokou veřejnost o projevech mozkové mrtvice a možnostech její včasné léčby. Čas je v případě mrtvice tou nejdůležitější veličinou. Na zahájení léčby má pacient jen 4-6 hodin. Je tedy důležité poskytnout široké veřejnosti dostatek informací, aby se do nemocnice dostali včas. Po uplynutí této kritické hranice už totiž pacientům není pomoci a zbývá jen čekat, jak masivně bude mozek zasažen. Ačkoliv ve více než 50 % případů můžeme cévní mozkové příhodě předejít prevencí, i tak zůstává druhou nejčastější příčinou úmrtí v Česku.

„Ani v době, kdy bojujeme s celosvětovou pandemií nemoci covidu-19, nesmíme zapomínat na další závažná onemocnění. Mozková mrtvice zasáhne každoročně téměř 30 000 pacientů a má na svědomí více než 2 000 lidských životů,“ upozorňuje předsedkyně správní rady Nadačního fondu Čas je mozek Štěpánka Loužecká

„Proto si vážíme podpory měst, které podporují naší osvětovou kampaň. Přispívají tak k větší informovanosti lidí, a tím ke včasné pomoci postiženým,“ uvedla.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ben Skála

Štítky Sloup Nejsvětější Trojice, radnice, galerie, mrtvice, Olomouc, pacient, Mahenovo divadlo, Praha, Karlovy Vary, Tančící dům, Zlín, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sloup Nejsvětější Trojice dnes zrůžoví.  Akce upozorní na nebezpečí mozkové mrtvice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.