Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Půlroční lockdown poslal pečující rodiny do problémů

Ekonomické problémy pociťuje po „covidovém“ roce velká část českých domácností, nejhůře se ale dlouhý lockdown podepsal na těch nejzranitelnějších. Rodiny, které denně pečují o těžce postižené děti, zvládají výpadky příjmů jen s největšími obtížemi. Iniciativa „Pomoc pro děti“, která vznikla během dlouhého lockdownu v Olomouci, hledá co nejvíce takových rodin a chce jim pomoci.

Vážné finanční problémy pečujících rodin jsou v českém prostředí dlouhodobě neřešeným problémem. Obrovský pokrok medicíny v posledních cca dvaceti letech totiž umožnil žít lidem, kteří by dříve nepřežili, a to dokonce ve stavu, kdy jsou schopni být v domácí péči. Sociální systém však nesekundoval rozvoji zdravotnictví a v mnoha případech nedokáže nákladnou péči rodinám dostatečně kompenzovat, přestože tzv. sociálním zařízením by za stejnou práci poskytl až 70 tisíc korun měsíčně na lůžko (z různých zdrojů). Rodiče, kteří své dítě neodložili, ale poctivě a s láskou se o něj doma starají celá léta, tak mnohdy končí ve velmi závažných finančních potížích. Covid a uzavření ekonomiky pak jejich už tak závažné potíže ještě zvýraznil.

„Dlouhý lockdown a úplné zavření některých segmentů ekonomiky na více než půl roku, které ještě navíc stále přetrvává, uvrhlo pečující rodiny do neřešitelných problémů,“ říká zakladatel sbírky Pomoc pro děti Roman Štěpánek z Olomouce. Celý projekt má za cíl právě rychlou finanční a materiální podporu takových rodin, a nejen v olomouckém regionu.

Hledáme potřebné, hlaste se do projektu

Do celého projektu jsou v současné startovací fázi, zapojeny dvě děti z Olomoucka, desetiletá Lucinka a tříletá Stella. Péče o ně stojí rodiny desetitsíce měsíčně, které pojišťovny v dostatečné míře nekompenzují. „Je nám jasné, že takových rodin budou nejen na Olomoucku doslova desítky. Často trpí svůj problém anonymně, protože vyjít ven s tím, že mám finanční těžkosti, je v dnešní době velmi odvážný „coming out,“ říká Štěpánek. Prosí proto všechny, jichž by se sbírka mohla týkat, aby se k projektu připojili, a to nejlépe v kontaktech, uvedených na stránkách www.pomocprodeti.cz.

Pro koho je pomoc určena:
– pro rodiny s dětmi do 18 let, které jsou nositeli průkazu ZTP III. A IV. Stupně
– podmínkou je, aby jeden z pečujících rodičů pobíral pečovatelský příspěvek (což je
známkou toho, že se již za standardních podmínek nemůže vrátit do zaměstnání a vydělávat

Jak je možné přispět:
– Jednorázovým finančním darem na transparentní účet sbírky 123-1552720297/0100
– Trvalým platebním příkazem na jakoukoli, i velmi nízkou částku

K čemu budou finanční prostředky využity:
– na úhradu nákladů na zdravotní pomůcky a léčiva, případně na odbornou a lázeňskou péči, proporčně všem dětem, přihlášeným do projektu

Hledáme místa pro kasičky!
Organizátoři sbírky hledají veřejné provozovny všeho druhu – kavárny, restaurace, prodejny, kulturní instituce, čerpacé stanice – pro umístění sbírkových kasiček. Můžete se přihlásit na kontaktech uvedených na webu sbírky. Děkujeme.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky děti, postižení, rodina, sbírka, Olomouc, lockdown, projekt, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Půlroční lockdown poslal pečující rodiny do problémů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.