Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Historická budova Jeskyně Na Špičáku omládla. Původní vzhled si zachovala

Turistická chata Jeskyně Na Špičáku u Supíkovic na Jesenicku, která správě jeskyní slouží jako provozní budova, prošla rozsáhlou omlazovací kůrou. Zachovala si původní vzhled z přelomu 19. a 20. století, ale návštěvníkům nabídne větší komfort, například zcela nové sociální zařízení. Přírodní památka je nejstarší písemně doloženou jeskyní v zemi.

Rekonstrukce přišla na 12,2 milionu korun, kromě zateplení jsou nové například některé konstrukce, rozvody nebo okna. 

„Ve střední části byla dřevěná část budovy tak narušena, že musela být rozebrána a znovu vystavěna. Záměrem celé rekonstrukce bylo zachovat historický ráz hrázděné budovy, takže na první pohled vypadá stále stejně,“ řekl ředitel Správy jeskyní České republiky Lubomír Přibyl.

Budova má novou hliníkovou střechu, která imituje původní břidlici, a v tmavě šedé jsou i všechny klempířské prvky. Správa jeskyní také nechala vyrobit přesné dřevěné repliky původních oken.

V objetku z přelomu 19. a 20. století tak vznikly moderní prostory pro návštěvníky i zaměstnance. „Po napojení na vodovodní přípojku a vybudování podzemní splaškové jímky se podařilo postavit zcela nové sociální zařízení pro návštěvníky v místě původních toi-toiek,“ podotkla vedoucí Jeskyně Na Špičáku Evelyna Vozábalová.

Jeskyně si nyní mohou prohlédnout i vozíčkáři. U bočního vchodu do pokladny vyrostla nájezdová rampa.

Unikátní příklad stavby krasového území

Národní přírodní památka Na Špičáku byla vyhlášená v roce 1970. Jeskyni vytvořily ledovcové vody ve čtvrtohorách a je nejstarší písemně doloženou jeskyní v ČR s historickými nápisy na stěnách datovanými do roku 1519. 

Zdejší podzemí je turistům přístupné už od roku 1885. U zpřístupnění stál Sudetský horský spolek s předsedou Johanem Ripperem, zetěm jesenického otce lázeňství Vincenze Priessnitze.

Z délky 410 metrů je veřejnosti zpřístupněno 220 metrů chodeb a síní, kam každoročně zavítá kolem 15 tisíc návštěvníků. V jeskyni lze vidět geologickou stavbu krasového území, tvoří unikátní podzemní systém a je významným zimovištěm netopýrů a vrápenců. 

Zděný dům na jižním úpatí Velkého Špičáku původně sloužil správci lomu rodiny Drechslerových. Kolem roku 1920 k němu přibyla dřevěná část jako výletní restaurace, později i krytá prosklená terasa a venkovní taneční parket.

V Moravském krasu se nachází nejstarší jeskynní kresba v ČR. Je jí sedm tisíc let

Vědci posunuli dataci nejstarší kresby v České republice na 7000 let. Je v Hlavním dómu Kateřinské jeskyně v Moravském krasu. Jde o černé čáry na mohutném kameni, kterému se přezdívá kvůli jeho vrásčitému povrchu Mozek. Byl patrně umělecky...

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Správa jeskyní ČR

Štítky jeskyně, Na Špičáku, budova, rekonstrukce, Jeseník, Jeskyně Na Špičáku, vzhled, okres Jeseník, Supíkovice, přírodní památka, Česko, Lubomír Přibyl, historická budova, Vincenz Priessnitz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historická budova Jeskyně Na Špičáku omládla. Původní vzhled si zachovala  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.