Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

V on-line dražbě se na podporu lidí s postižením vydražila díla za 63 tisíc korun

V tradiční dobročinné aukci uměleckých děl pořádané na podporu olomoucké neziskové organizace SPOLU pomáhající lidem s mentálním postižením se vydražila díla za zhruba 63 tisíc korun. Aukce se letos kvůli koronavirovým opatřením poprvé od roku 1999 konala v on-line prostoru, trvala od úterka do nedělního večera. Do dražby poskytli zdarma umělci 16 děl, řekla za sdružení SPOLU Irena Petruchová.

"Nového majitele získalo prostřednictvím portálu aukro.cz 13 z 16 uměleckých děl. Nejdražším dílem zastoupeným v aukci byl Zárodek od Jaroslava Róny, který se vydražil za 13 tisíc korun. Díky podpoře portálu aukro.cz bude moci být celý výtěžek z aukce ve výši 62 719 korun použit na podporu programů SPOLU Olomouc pro lidi s mentálním postižením, které jim pomáhají překonávat bariéry, smysluplně trávit čas a začlenit se do běžného prostředí," uvedla Petruchová.

Do předchozích ročníků přispívali umělci až stovkou svých děl, letos jich bylo kvůli současným okolnostem méně. Své obrazy věnovali například olomoucký výtvarník David Jedlička, sochař, malíř a keramik Jaroslav Róna, malíř Petr Kvíčala či malíř, grafik a zároveň jeden z nejzásadnějších představitelů konstruktivismu a konkrétního umění ve střední Evropě Jan Kubíček. V nabídce mohli zájemci dražit i sádrovou plaketu s T.G.Masarykem - šlo o model ražené medaile českého výtvarníka, sochaře a medailéra Bohumila Teplého. Umělci svá díla věnují do aukce zcela nezištně, z dobré vůle organizaci pomoci.

Aukci připravuje SPOLU Olomouc s podporou olomouckých galerií a nezávislých umělců. Organizace ji od roku 1999 pořádá každé dva roky. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Spolu

Štítky ČR, sociální, výtvarné, Olomouc, dražba, malíř, Jaroslav Róna, Petr Kvíčala, Jan Kubíček, Bohumil Teplý, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V on-line dražbě se na podporu lidí s postižením vydražila díla za 63 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.