Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

V Přerově firma podle města načerno postavila dům, město má obavu z ubytovny

V bývalém areálu Želatovských kasáren v Přerově firma podle zástupců radnice načerno postavila bytový dům. Bývalou administrativní budovu na byty přebudovala společnost Avezo Reality, aniž by podle města vlastnila stavební povolení. Firma nyní vyvolala řízení o dodatečném povolení stavby. Město však s dodatečným povolením nesouhlasí, a to kvůli obavám ze vzniku další ubytovny pro sociálně slabé, informovala dnes mluvčí radnice Lenka Chalupová. Konečné rozhodnutí je na stavebním úřadu.

"Stavba vznikla nezákonně, bez konzultace s povolujícími či dotčenými orgány. Obecně je plocha v územním plánu jako smíšená obytná. Nicméně v rámci samosprávy zastáváme názor, že v tuto chvíli vzniká bytový dům v charakteru zástavby, která neposkytuje kvalitní bydlení a svým využíváním se s největší pravděpodobností bude blížit ubytovně, na kterou je stavební uzávěra," uvedl vedoucí odboru rozvoje přerovského magistrátu Pavel Gala.

Společnost Avezo Reality má sídlo v Brně a vznikla v roce 2015. Zabývá se pronájmem nemovitostí, bytů a nebytových prostor, firma na sebe nemá uveden telefonní kontakt, realitní makléř, který je u společnosti uveden, spojení svého jména s firmou dnes v rozhovoru popřel.

Zástupci radnice se obávají, že je za tímto počínáním snaha zlegalizovat stavbu sociální ubytovny, se kterými má město špatné zkušenosti. "Je tu poměrně vysoké riziko, že v novém domě budou uzavírat smlouvy sociálně nepřizpůsobivé rodiny, což povede k narušení bezpečnosti a pořádku. Pro nás je prioritou zajištění klidu nejen pro okolí obchodního centra, které se tu nachází, ale i blízkého sídliště Pod hvězdárnou," uvedl primátor Petr Měřínský (ANO).

Město se k procesu dodatečného povolení stavby přihlásilo coby účastník řízení. Konečné slovo bude mít stavební úřad, jehož úředníci se nyní probírají dokumentací a v nejbližších dnech vydají rozhodnutí, které buď nařídí odstranění nepovolené stavby, nebo ji dodatečně povolí. Podle vedoucího odboru stavebního úřadu a životního prostředí Pavla Juliše však bude v každém případě následovat za předchozí porušení zákona pokuta.

Počet sociálních ubytoven se vedení Přerova snaží dlouhodobě omezit ať už stavebními uzávěrami, které nedovolují developerům budovat ve vymezených lokalitách nové ubytovny nebo vyhlášením takzvaných bezdoplatkových zón, které brání příchodu nových nájemníků závislých na dávkách na bydlení. Počet ubytoven se městu za poslední roky podařilo snížit. Zatímco například v roce 2013 bydlelo v ubytovnách přes 800 lidí, dnes jich tam pobývá okolo 250.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Přerov

Štítky ČR, správa, sociální, stavby, Přerov, ubytovna, stavební úřad, Lenka Chalupová, Petr Měřínský, ANO 2011, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Přerově firma podle města načerno postavila dům, město má obavu z ubytovny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.