Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Arcidiecézní charita Olomouc dnes otevře kapli Božího milosrdenství

V rámci Noci kostelů budou mít dnes všichni zájemci možnost navštívit kapli Božího milosrdenství v prostorách Arcidiecézní charity Olomouc v Křížkovského ulici. K vidění bude například plastika Panny Marie z bronzu a skla. Kaple Božího milosrdenství bude otevřena od 18 do 23 hodin.

"V moderním prostoru kaple, která byla dokončena v roce 1999, návštěvníci objeví nejrůznější symboly. Skleněné vitráže připomínající cestu ke světlu, plastiku Panny Marie z bronzu a skla, Křížovou cestu ze 14 malých křížů, žulový oltář a další zajímavé artefakty," uvedla Dagmar Jurčíková z Arcidiecézní charity Olomouc.

Součástí výzdoby kaple bývá také fotografie s námětem charitní služby, která se každý rok mění. Letos bude k vidění snímek připomínající významná výročí osobností, které ovlivnily vznik a vývoj charitního díla na Moravě. Letos uplyne 1100 let od mučednické smrti sv. Ludmily, která je patronkou Charity a její jméno nesly farní Charity a ústavy Charity na Moravě.

Dalším letošním jubilantem je Cyril Antonín Stojan, který se před 100 lety zasadil o vznik Charity na Moravě. Letos je 170 let od jeho narození a 100 let od zvolení olomouckým arcibiskupem.

Arcidiecézní charita se kromě toho podílela také na přípravě výstavy o Stojanovi, počátcích Charity na Moravě a připomenutí významných událostí Charity v průběhu minulých 100 let v katedrále sv. Václava v Olomouci.

"Slavnostní zahájení výstavy proběhne v rámci začátku noci kostelů v pátek 28. května 2021 od 18 hodin. Expozice bude k vidění v kryptě katedrály do konce července letošního roku," dodala Jurčíková.

Historické dokumenty a fotografie pro výstavu připravilo Arcibiskupství olomoucké s pomocí Poutního domu Stojanov na Velehradě a olomoucké pobočky Zemského archivu v Opavě. Historické zdravotnické a ošetřovatelské pomůcky zapůjčila Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Emanuela Pöttinga Olomouc a Konvent sester alžbětinek v Jablunkově.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ACHO

Štítky Arcidiecézní charita, kaple Božího milosrdenství, Noc kostelů, Olomouc, kaple, charita, Panna Marie, Arcidiecézní charita Olomouc, Morava, Antonín Cyril Stojan, výstava, Vyšší odborná škola zdravotnická

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Arcidiecézní charita Olomouc dnes otevře kapli Božího milosrdenství  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.