Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Ve Smetanových sadech v Olomouci se bude v červnu konat štafeta na vozíku

V Rudolfově aleji ve Smetanových sadech v Olomouci se v polovině června uskuteční dvanáctihodinový maraton ve štafetě na invalidním vozíku. Akce, která má upozornit na starosti handicapovaných, má v Olomouci dlouholetou tradici, letos se uskuteční podeváté. Každoročně se do ní zapojuje několik set lidí.

"Olomoucká štafeta na vozíku symbolizuje pomyslné propojení světů lidí s handicapem i bez něj. Symbolem tohoto propojení je vozík, na který se závodníci usadí během jízdy po 250 metrů dlouhé trati, aby se alespoň na chvíli podívali na svět z pohledu vozíčkáře. Pak mnozí zjišťují, že ukočírovat mechanický vozík je opravdu dřina," uvedl ředitel spolku Tomáš Zrnka.

Podotkl, že štafetovou trať účastníci absolvují na rovném povrchu. "Ve skutečnosti se musí vozíčkáři potýkat s daleko obtížnějšími podmínkami a člověk si alespoň na chvíli uvědomí, že odstraňování bariér má smysl," doplnil Zrnka.

V době dvanáctihodinového závodu se mohou návštěvníci akce těšit na doprovodný program včetně představení tance pro vozíčkáře Line dance a prezentace činnosti oddílu handicapovaných atletů či tvůrčí dílny. Čekají je také koncerty a vystoupení lídra bubenické show Jumping Drums a lektora Olomoucké bubenické školy Iva Batouška.

"Ivo si pro účastníky připravil relaxačně-muzikoterapeutické vystoupení s magickým hudebním nástrojem Hand Pan s možností zahrát si a vyzkoušet hru na úžasné Bubínky štěst," doplnil za pořádající Spolek Trend vozíčkářů Olomouc Milan Papežík.

Startovné je zdarma. "Nejde o závod na čas a každý ho má na projetí trati libovolné množství," dodal ředitel spolku. Akce se podle něj koná za každého počasí, a to 18. června.

Smyslem štafety, která se v Olomouci koná od roku 2013, je veřejnosti ukázat, že lidé se zdravotním handicapem to při pohybu po městě často nemají jednoduché. Forma štafety byla podle organizátorů zvolena záměrně jako symbol tvorby řetězce, jehož články jsou lidé bez zdravotních omezení i lidé s handicapem.

Štafeta byla až do roku 2016 čtyřiadvacetihodinová; tehdy se akce účastnilo rekordních 736 lidí. Poslední tři roky se koná ve zkráceném dvanáctihodinovém režimu. Loni se i přes nepříznivé počasi do štafety zapojilo 211 lidí, o rok dříve jich byl dvojnásobek.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Benčík, STVO

Štítky vozík, handicapovaní, štafeta, Smetanovy sady, Olomouc, sad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Smetanových sadech v Olomouci se bude v červnu konat štafeta na vozíku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.