Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Olomouc a Prostějov vyhlásily válku autovrakům. Z ulici jich zmizely desítky

Olomouc a Prostějov se po změně zákona vrhly do boje s autovraky, které zavazejí v ulicích. Za posledního zhruba půl roku se oběma městům podařilo zbavit téměř sedmdesátky vozů. Další desítky aut však stále zůstávají v ulicích, blokují parkovací místa a hyzdí okolí.

Problém odstavených autovravků byl dlouhé roky téměř neřešitelnou záležitostí, která narážela na vágní ustanovení zákona o tom, co lze za nepojízdný vrak považovat. Od loňského roku platí novela zákona a zdá se, že se situace začíná pomalu otáčet.

Olomoucká radnice najala odtahovou společnost, majitelům začala rozesílat varování a za posledního zhruba půl roku se jí podařilo zbavit více než padesáti nepojízdných aut. „Odbor dopravy rozeslal majitelkům už celkem 56 výzev k odstranění vraku,“ řekl náměstek primátora Olomouce Martin Major.

Město se snaží s majiteli v první řadě domluvit, aby auto odstranili sami. To se podařilo ve více než čtyřiceti případech. „Jinak majitel zaplatí náklady na odtah vraku, jeho uskladnění a případně i ekologickou likvidaci. Může jít o dost velkou sumu, která výrazně přesáhne hodnotu vozu,“ upozorňuje primátor Olomouce Mirek Žbánek. Náklady se mohou pohybovat v řádu desítek tisíc korun.

V devíti případech se radnici výzvu nepodařilo doručit a auta nechala odáthnout. V pěti případech vlastníci zemřeli a město se obrátilo na soud, který zahájí dodatečné dědické řízení. V evidenci je také osm vozidel bez registračních značek, což bude řešit silniční správní úřad. 

Boj s autovraky jde podle obyvatel příliš pomalu 

V Prostějově strážníci od začátku letošního roku našli v ulicích asi padesátku autovraků, u kterých je propadlá technická kontrola více jak šest měsíců nebo není sjednané pojištění. Doposud se podařilo z ulic dostat pryč kolem 15 aut. 

"Lidé si často myslí, že odstranit takové vozidlo z komunikací a parkovišť je možné poměrně rychle. Zákon o pozemních komunikacích však dává jasné termíny v řádu měsíců," upozornil Petr Zapletal z Městské policie v Prostějově.

Podle primátora Olomouce Žbánka novela i tak městům pomohla. „Dříve se za vozidlo nezpůsobilé provozu mohlo považovat jen takové auto, kterému chyběla nějaká podstatná část, což u mnoha odstavených aut není splněno,“ vysvětlil Žbánek.

Podle některých obyvatel jde ovšem boj s autovraky pomalu, v ulicích jich stále zůstávají desítky. "Jsou města, která si s tím dokáží poradit relativně rychle, a jsou města, která si nevědí rady. Viz například u Zenitu rok odstavený autobus," upozornil například jeden z Olomoučanů v diskusi na sociálních sítích.

Ze Zábřehu mizí z ulic odstavené vraky

Díky letošní novele zákona o pozemních komunikacích mohou odstavená vozidla bez pravidelné technické kontroly konečně zmizet z ulic a parkovišť. Doposud bylo možné odtahovat pouze autovraky nebo vozidla odstavená v zeleni. Město v součinnosti...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Folta, Petr Zapletal

Štítky autovrak, odtah, doprava, radnice, Olomouc, Prostějov, Martin Major, Petr Zapletal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc a Prostějov vyhlásily válku autovrakům. Z ulici jich zmizely desítky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.